c S
Dnevne novosti

Novi zakon za bolju zaštitu prava osoba s duševnim smetnjama

09.06.2014 07:20 ZAGREB, 6. lipnja 2014.(Hina), Nova zakonska rješenja osigurat će bolju zaštitu prava osoba s duševnim smetnjama i ojačati prevenciju nečovječnog postupanja prema psihičkim bolesnicima, istaknuto je na simpoziju u Klinici za psihijatriju Vrapče, održanom u povodu Dana prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj.

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj, 6. lipnja, proglasio je Hrvatski sabor 2012. godine, a ove je godine obilježen edukativnim simpozijem na temu novog Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama (ZZODS). Govoreći o zakonskim novinama, ravnatelj bolnice Vrapče Vlado Jukić istaknuo je da su postroženi uvjeti za elktrokonvulzivno liječenje (EKT) i provođenje biomedicinskih istraživanja nad osobama s duševnim smetnjama. Ubuduće pristanak za EKT neće moći dati zakonski zastupnik, a neće se moći provoditi ni nad osobama koje su prisilno smještene u psihijatrijsku ustanovu, već će se tražiti pozitivno mišljenje nadležnog etičkog povjerenstva.

U novom zakonu još se jače naglašava zabrana psihokirurgije i kastracije nad osobama s duševnim smetnjama, a novu regulaciju dobivaju i biomedicinska istraživanja u psihijatriji, koja se "ni u kojem slučaju" neće moći provoditi nad osobama koje nisu sposobne potpisati pristanak. Odobrenje za takvo što neće moći dati ni zakonski zastupnik, osoba od povjerenja, ni etičko povjerenstvo, istaknuo je Jukić, podsjetivši kako u sadašnjem zakonu takve mogućnosti postoje.

Novim zakonom izrijekom se zabranjuju nečovječni ili ponižavajući postupci prema osobama s duševnim smetnjama, a zdravstveno osoblje više im neće moći, pod izlikom radne terapije, nametati svoje zadaće, poput brige oko drugih bolesnika, hranjenja ili mijenjanja pelena.

Novi zakon spriječit će i olako postavljanje psihijatrijskih dijagnoza, pa neprilagođenost društvenim normama više neće moći biti razlog za postavljanje psihijatrijske dijagnoze Uz simpozij, ovogodišnji Dan prava osoba s duševnim smetnjama obilježen je i interaktivnim programom s ciljem smanjenja stigmatizacije osoba s duševnim smetnjama.