c S
Dnevne novosti

DORH nagodbom riješio dugogodišnji spor o ulaganjima u igre na sreću

09.06.2014 07:10 ZAGREB, 6. lipnja 2014.(Hina), Državno odvjetništvo izvijestilo je da je nagodbom, koja podrazumijeva povlačenje svih zahtjeva pred hrvatskim i međunarodnim sudovima, okončan dugogodišnji spor države s austrijskom tvrtkom Adria, vezano uz zajedničko ulaganje u igre na sreću s Hrvatskom lutrijom (HL) koje datira još iz vremena bivše Jugoslavije.

"Adria Beteiligungs GmbH (Adria), Republika Hrvatska i Hrvatska lutrija su se 30. svibnja 2014. suglasile da razriješe sve sporove povlačenjem svih zahtjeva pred hrvatskim sudom i sudom u Den Haagu koji se odnose na dva ugovora o zajedničkom ulaganju, uključujući zahtjeve za naknadu parničnog troška, bez mogućnosti ponovnog podnošenja tužbi", objavilo je državno odvjetnišvo. Slijedom postignute nagodbe Adria je odustala od žalbe protiv Hrvatske u postupku pred sudom u Den Haagu čime je postupak pravomoćno okončan.

Pred sudom u Haagu Adria je prije gotovo dvije godine izgubila spor protiv Hrvatske od koje je potraživala 80 milijuna eura, čime je potvrđena odluka Arbitražnog suda utemeljenog prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo. Adria je spor pokrenula zbog zajedničkih ulaganja u igre za sreću u vrijeme bivše države. No, kako je rat izazvao pad u ulaganjima Adria je pokušala preuzeti upravljanje zajedničkim poslom.

HL je 1994. raskinula ugovor koji im nije išao u prilog, na što je Adria odgovorila pokretanjem spora u kojem je isprva tražila ponovnu uspostavu zajedničkih ulaganja, da bi kasnije zahtijevala naknadu štete. Nakon opsežnog raspravljanja Adrijine tužbe, u studenom 2002. hrvatski sud je HL-u naložio plaćanje 4,5 milijuna eura naknade štete austrijskoj tvrtki. Sud je taj iznos utvrdio kao ukupno Adrijino ulaganje i HL ga je isplatila, no Adria je ustrajala pri tužbi zbog izgubljene zarade.

Austrijska tvrtka je uz to, u lipnju 2007. putem međunarodne arbitraže podnijela tužbu i protiv Republike Hrvatske tražeći naknadu od čak 80 milijuna eura uz tvrdnje da je Hrvatska tijekom Domovinskog rata izvlačila novac iz zajedničkog ulaganja i da su Adrijini problemi nastali zbog navodnog nastojanja Hrvatske "da se riješi austrijskog kapitala iz hrvatskog gospodarstva". No, pravorijek Arbitražnog suda u cijelosti je odbio tužbu protiv Hrvatske i potvrdio da je spor između Adrie i HL u potpunosti trgovačke naravi i da nema odgovornosti države.