c S
Dnevne novosti

Ukrajina i Rusija složne oko dijelova plana o okončanju sukoba

10.06.2014 07:06 KIJEV, 9. lipnja 2014.(Hina/Reuters), Ukrajina je u ponedjeljak priopćila da je s Moskvom postignuto "obostrano razumijevanje" o dijelovima plana koji je u cilju zaustavljanja sukoba na istoku zemlje predložio netom izabrani predsjednik Petro Porošenko.

Po završetku drugog dana pregovora, ukrajinske vlasti nisu objavile nikakve druge pojedinosti vezane uz Porošenkov plan o obustavi nasilja u kojem je na istoku zemlje od travnja poginulo mnogo ljudi, kako u redovima vladinih snaga tako i u redovima proruskih separatista.

"Zainteresirane strane su postigle obostrano razumijevanje o ključnim fazama primjene plana i popisu prioriteta koji će pridonijeti smirivanju stanja u ukrajinskim regijama Donjeck i Luhansk", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Moskva za sada nije ništa komentirala, dok je Porošenko obznanio vrlo malo detalja vezanih uz plan okončanja sukoba.

Posrednik u razgovorima dviju strana u nedjelju je bila Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Na razgovorima u nedjelju s ruskim izaslanikom Mihailom Zubarovim, Porošenko je kazao da nasilju mora doći kraj ovaj tjedan.

Od izbora Porošenka za predsjednika države 25. svibnja, ukrajinska vojska je pojačala vojne operacije kako bi preuzela kontrolu nad institucijama koje su u mnogim gradovima i mjestima na istoku Ukrajine zauzeli proruski separatisti.