c S
Dnevne novosti

Vlada: dio dobiti državnih poduzeća u proračun

12.06.2014 07:14 ZAGREB, 11. lipnja 2014. Hina, Vlada je donijela odluku prema kojoj će trgovačka društva u vlasništvu ili djelomičnom vlasništvu države uplatiti dio dobiti u državni proračun za 2014. godinu.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić objasnio je da se ta mjera donosi kako bi bio lakše ispunjen plan proračunskih prihoda s obzirom na ispunjavanje obveza Hrvatske u proceduri prekomjernog deficita (EDP). Odlukom se utvrđuje da većina društava u državnom vlasništvu ili u kojima država sudjeluje u vlasništvu, isplaćuje 60 posto ostvarene dobiti u 2013. godini u ovogodišnji državni proračun i to sukladno udjelu kojeg država ima u vlasništvu.

Uplate moraju izvršiti do sredine rujna ove godine. Postoje i određene iznimke, tako da su neka društva oslobođena uplate dijela dobiti u državni proračun i to ona kojima su sredstva potrebna za financiranje investicijskih projekata. S druge strane, neke će tvrtke u potpunom ili djelomičnom vlasništvu države u ovoj godini morati uplatiti i do sto posto dobiti u proračun (Ina, Končar Elektroindustrija, Petrokemija, Podravka, Đuro Đaković Holding, Sunčani Hvar i Croatia Airlines).

Vlada je donijela i odluku o proglašenju gradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica strateškim projektom Republike Hrvatske. Taj projekt, vrijedan 760 milijuna kuna, koji bi se dominantno trebao financirati sredstvima iz fondova EU-a, osigurat će primjereno zbrinjavanje otpada iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.