c S
Dnevne novosti

Sindikati: prikupili smo 367.000 potpisa za referendum protiv outsourcinga

18.06.2014 07:10 ČAKOVEC, 17. lipnja 2014.(Hina), Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić izjavio je da su sindikati prikupili 367.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova u državnom i javnom sektoru, tzv. outsourcinga.

"Sakupili smo dovoljnih 367.000 potpisa, a sve što ćemo sakupiti u sljedeća dva dana bit će premašaj", rekao je Stipić dodavši kako će taj višak biti samo potvrda da je prikupljeno dovoljno potpisa. Komentirajući jučerašnju najavu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić da se umjesto outsourcinga uvodi spin off, tj. izdvajanje zaposlenih na pomoćnim poslovima u jednu državnu tvrtku, Stipić je rekao kako je to zakašnjela reakcija Vlade na veliki broj potpisa za referendum.

Ustvrdio je da su u Vladi do prije tri dana uvjeravali sindikate da ne postoji tri već samo jedno rješenje, a onda su jučer promijenili ploču. Jednako kao što je bilo neozbiljno rješenje o outsourcingu, tako je neozbiljno i ovo o spin offu, smatra Stipić i ističe kako su ministri očigledno podijeljeni po tom pitanju. "Oba rješenja su neozbiljna jer nam nije predočeno kako će to biti jeftinije i kako će to poboljšati kvalitetu usluge" poručio je.

Postavio je pitanje opravdanosti osnivanja tvrtke s 24.000 zaposlenih, koja će biti najveća u Hrvatskoj, ustvrdivši da će upravljačku strukturu te nove tvrtke opet morati platiti građani. Stipić je istaknuo da 17 sindikata koji prikupljaju potpise traži održavanje referenduma na kojem će se odlučivati o njihovu prijedlogu zakona kojim bi se trajno onemogućilo bilo kakvo izdvajanje pomoćnih i pratećih službi u školama, bolnicama, vrtićima i centrima socijalne skrbi.