c S
Dnevne novosti

Steinmeier: EU bi na skorom summitu mogla razmotriti nove sankcije Rusiji

18.06.2014 07:08 TALLINN, Estonija, 17. lipnja 2014.(Hina/Reuters), Čelnici Europske unije mogli bi na summitu idući tjedan razgovarati o novim sankcijama protiv Rusije zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, rekao je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

"Ta bi se rasprava mogla nastaviti na idućem sastanku europskih šefova država i vlada", rekao je Steinmeier na novinskoj konferenciji u Tallinnu, nakon razgovora s ministrima vanjskih poslova Litve, Latvije i Estonije.

EU je postavio jasne uvjete za uvođenje strožih gospodarskih i diplomatskih sankcija Moskvi, rekao je, dodajući da se s baltičkim kolegama nije složio o tome je li došlo vrijeme za to.

"Ako je Rusija odgovorna za trajnu destabilizaciju Ukrajine, tada će nove odluke biti neizbježne", rekao je. "Nismo zaključili nalazimo li se sada u toj situaciji." Neuspješni pregovori o cijeni plina između Kijeva i Moskve ovaj vikend dokazali su da smo "daleko od političkog rješenja ukrajinske krize", rekao je.

To je zajedno s obaranjem ukrajinskog vojnog transportnog zrakoplova "pravi udarac našim naporima da smirimo krizu", ocijenio je njemački ministar vanjskih poslova.