c S
Dnevne novosti

U ponedjeljak razgovor o novom kolektivnom pregovaranju u zdravstvu

23.06.2014 07:15 ZAGREB, 22. lipnja 2014.(Hina), U Ministarstvu zdravlja u ponedjeljak počinje razgovor sa socijalnim partnerima o novom kolektivnom pregovaranju u zdravstvu, tijekom kojega resorni ministar Siniša Varga namjerava predložiti nagrađivanje zaposlenika, koji rade više od normativa.

Na razgovor koji treba početi u 15 sati, pozvana su sva tri reprezentativna sindikata – Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Ministar Varga, najavljujući pregovore sa socijalnim partnerima, neodrživim je ocijenio sadašnje stanje i “kolektivni ugovor koji već dugi niz godina definira uravnilovku u osobnim dohocima”. “I onda ‘znam, hoću, mogu’ ima isti dohodak kao ‘ne znam, neću, ne da mi se’”, rekao je Varga na tečaju “Mediji i zdravlje”, koji se od 19. do 22. lipnja održavao u Grožnjanu.

Već su s tim u vezi obavljeni i razgovori s Ministarstvom rada, te Varga kaže kako je izgledno da će se prebačaj norme nagrađivati s 10 posto većim dohotkom. To je veliki pomak od uranilovke koju imamo danas i što treba ostaviti u ropotarnici povijesti, poručio je novi ministra zdravlja. No, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, bez čije se suglasnosti ne može mijenjati Kolektivni ugovor (KU), kaže da neće na pristati na te izmjene.

“Ovo je valjda pravna država, ja sam s Vladom prije šest mjeseci potpisala novi KU, koji vrijedi četiri godine. Ako se promijenio ministar, nije se promijenila cijela Vlada”, izjavila je Hini Avberšek. Kolektivni ugovor u zdravstvu, koji je stupio na snagu 1. prosinca 2013., s bivšim ministrom Rajkom Ostojićem potpisali su Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, bez Hrvatskog liječničkog sindikata.