c S
Dnevne novosti

UN: Masovni procesi u Egiptu su "parodija pravosuđa"

24.06.2014 07:04 ŽENEVA, 23. lipnja 2014.(Hina/AFP),  Masovni procesi u Egiptu koji su završili s više od 220 smrtnih presuda su "sramotni i predstavljaju parodiju pravosuđa", rekla je u ponedjeljak visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay.

U priopćenju objavljenom u Ženevi, Pillay je izjavila da je "šokirana i prestravljena" presudama i kaznama od sedam do deset godina zatvora za trojicu novinara katarske tv Al Jazeera, optuženih da za podršku Muslimanskom bratstvu svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. U toj aferi drugih jedanaest optuženih u odsutnosti, među kojima trojica stranih novinare, dvojica Britanaca i jedna Nizozemska, osuđeni su na desete godina zatvora.

Ona je ocijenila da su optužnice novinara preopćenite i neodređene i daju dojam da im je stvarna meta sloboda izražavanja. "Nije zločin imati kameru ili pokušati utvrditi različita stajališta o jednom događaju. Nije zločin kritizirati vlasti i razgovarati s osobama koje imaju nepopularna stajališta", inzistirala je i pozvala egipatske vlasti da bez odgode oslobode sve novinare i predstavnike medija. Te presude kao i potvrde smrtnih kazni u subotu za 183 pristaša svrgnutog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, među kojima je i šef Muslimanskog bratstva Mohamed Badie, izrečene su nakon pravosudnih procedura "obilježenih nepravilnostima i kršenjima međunarodnog prava", ukazala je.

Egipat je odbacio inozemne kritike svojega pravosudnog sustava i uplitanje u njegove unutarnje stvari. Pillay je kritizirala "sve strožu represiju i fizičke napade na medije i članove civilnog društva u Egiptu" i istaknula je krajnju zabrinutost ulogom pravosudnog sustava u toj represiji. Pillay je također istaknula da egipatske pravosudne vlasti pribjegle antiterističkom zakonu u slučaju novinara, ali i u slučaju više od 1.100 osoba osuđenih ranije ove godine zbog sudjelovanja u prosvjednima prošlog ljeta.

Pillay drži da smrtne presude aktivistima u Egiptu dovode u pitanje ugled Egipta i njegovog pravosudnog aparata kao neovisne institucije. Američki državni tajnik John Kerry je presude trojici novinara al- Jazeere na kazne od 7 od 10 godina zatvora nazvao zastrašujućima. "Presude u ponedjeljak su zastrašujuće i drakonske", rekao je Kerry na konferencija za novinare u Bagdadu.