c S
Dnevne novosti

Razgovor sa sindikatima u Ministarstvu zdravlja bez zaključaka

24.06.2014 07:08 ZAGREB, 23. lipnja 2014.(Hina), Čelnici sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu odazvali su se u ponedjeljak, na poziv novog ministra zdravlja Siniše Varge, razgovoru socijalnih partnera, koji je protekao u znaku međusobnog upoznavanja bez ikakvih konkretnih zaključaka.

Varga je nakon sastanka najavio pregovore o izmjenama i dopunama postojećeg kolektivnog ugovora radi poboljšanja uvjeta rada u sustavu, no nije precizirao kada bi oni mogli početi. Prethodno bi pravne službe Ministarstva trebale razmotriti uvjete da Hrvatski liječnički sindikat (HLS), koji jedini nije potpisao sadašnji kolektivni ugovor, pristupi pregovorima o njegovim izmjenama, rekao je Varga novinarima nakon sastanka, odbacivši mogućnost sklapanja strukovnog kolektivnog ugovora s HLS-om za što, ističe, u Hrvatskoj ne postoje zakonske osnove.

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak rekla je kako očekuje da će Vlada kroz izmjene kolektivnig ugovora predložiti reguliranje pripravnosti, dežurstva i smjenskog rada, a Ivica Babić iz HLS-a poručio je pak da se jedino suvislim kompromisom može riješiti sadašnji spor. Naime, taj sindikat još nije prekinuo liječnički štrajk pokrenut u rujnu prošle godine koji je već mjesecima u mirovanju. Upitan za inicijativu novog ministra da se dobre radnike nagrađuje, a loše kažnjava, odgovorio je da je za to doznao iz medija te upozorio da takvo što treba "dobro promisliti, domisliti a tek onda potpisati", jer treba "izgraditi objektivne parametre za valorizaciju". I danas postoje mogućnosti sankcioniranja neradnika, drugo je pitanje što se to ne provodi, rekao je i dodao kako nije dobro mijenjati zakone jer ih se krši.

Treba kazniti prekršitelje, poručio je Babić, koji je za sastanak s novim ministrom istaknuo da je protekao "u uljuđenoj atmosferi, s međusobnim uvažavanjem". Babić je upozorio i da su u zadnjih 11 mjeseci 523 liječnika, među kojima je 65 posto specijalista, zatražila dokumente za odlazak na rad u zemlje EU. Ako se taj trend nastavi za godinu dana imat ćemo situaciju da će 10 posto bolničkih specijalista zatražiti dokumente za odlazak u inozemstvo, upozorio je Babić. Komentirajući te podatke, ministar je istaknuo da se izmjenama kolektivog ugovora žele stvoriti novi uvjeti rada u zdravstvu tako da bude isplativije ostati u Hrvatskoj nego otići u inozemstvo.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek poručila je za njezin sindikat postojeći kolektivni ugovor dobar i da joj "ne pada na pamet izrada novog granskog kolektivnog ugovora". No, ako Vlada želi nešto mijenjati, spremna je pristupiti pregovorima kada dobije za njih službeni poziv i dnevni red.