c S
Dnevne novosti

EU podupire ukrajinski mirovni plan, poziva Rusiju da ga podrži

24.06.2014 07:04 BRUXELLES/LUXEMBOURG, 23. lipnja 2014.Hina, Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a podržali su u ponedjeljak na sastanku u Luksemburgu mirovni plan ukrajinskog predsjednika Petra Porešenka te najavili mogućnost oštrijih sankcija protiv Rusije u slučaju daljnje eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ministri u svojim zaključcima podsjećaju da EU radi na pripremi mogućih ciljanih mjera "tako da se mogu poduzeti daljnji koraci ako to situacija u istočnoj Ukrajini bude zahtijevala". "Europska unija podržava mirovni plan kao veliku priliku za smanjenje napetosti i pohvaljuje odlučno djelovanje predsjednika Porošenka u pravcu mira i stabilnosti od njegove inauguracije", ističu ministri. Ministri također podsjećaju na namjeru Europske komisije da se uključi u političke razgovore s Ukrajinom i Rusijom o provedbi sporazuma o pridruživanju Ukrajine, koji će biti potpisan u petak kako bi se razbili neopravdani strahovi Rusije da je to protiv njezinih interesa.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je to korak u pravom smjeru. "To je prvi put da se govori o trilateralnim razgovorima i mislim da je to korak u pravom smjeru", rekla je ministrica Pusić. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klinkin, koji je nazočio jednom dijelu sastanka europskih ministara, izrazio je zadovoljstvo njihovom potporom. "Ministri 28 zemalja članica dali su bezuvjetnu potporu mirovnom planu. Ta gesta solidarnosti za nas je iznimno važna", rekao je Klinkin, dodajući kako očekuje da se i Rusija uključi u provedbu mirovnog plana.

Europska unija je pozvala Rusiju da podrži mirovni plan i donese učinkovite mjere kako bi se prekinuo dolazak ilegalnih boraca, oružja i opreme preko granice u Ukrajinu te da iskoristi svoj utjecaj na separatiste kako bi se zaustavilo nasilje i položilo oružje. EU također poziva Moskvu da se suzdrži od ponovnog gomilanja snaga na granici s Ukrajinom. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague upozorio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je EU spremna za uvođenje daljnjih sankcija ako se situacija bude pogoršavala. "Putin ne bi trebao sumnjati u to da je EU spremena uvesti sankcije", rekao je Hague.