c S
Dnevne novosti

Nadzorni odbor HRT-a dao suglasnost na ugovor HRT i ZAMP-a

24.06.2014 07:10 ZAGREB, 23. lipnja 2014.(Hina), Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije (NO HRT) u ponedjeljak na  telefonskoj sjednici dao je suglasnost na trogodišnji ugovor HRT-a i Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskoga društva skladatelja (HDS) "težak" 67,5 milijuna kuna, neslužbeno se doznaje iz NO-a.

Za taj ugovor glasovala su trojica od ukupno pet članova NO-a, jedan član je bio protiv, a jedan suzdržan. Predsjednik NO-a Viktor Gotovac nije htio Hini govoriti o rezultatima i tijeku sjednice pozivajući se na Zakon o trgovačkim društvima. Gotovac je najavio da će HRT  uputiti priopćenje kojim će izvijestiti javnost o rezultatima i tijeku sjednice. HDZ-ov saborski zastupnik Jasen Mesić upozorio je u ponedjeljak na  konferenciji za novinare da ravnatelj HRT-a Goran Radman nije objasnio niti opovrgnuo sumnje koje su o tom ugovoru iskazali pojedini članovi NO-a.

Po Mesiću sporno je to što još nema odgovora što je s potencijalnim sukobom interesa Borisa Sruka, ravnatelja Poslovanja HRT-a, koji je sudjelovao u pregovorima s HDS ZAMP-om, a živi u stanu koji je ZAMP ovršio. Što će biti s tim stanom ako se ugovor potpiše, zašto se ide na trogodišnji ugovor i zašto se uvodi klauzula o smanjenju popusta HRT-u u slučaju rasta BDP-a - pitanja su koja je postavio Jasen Mesić apelirajući da se ne dopusti potpisivanje ugovora dok se ne riješe sva sporna pitanja. Podsjetio je da temeljni ugovor datira iz 1993. godine, a od tada se svake godine potpisuju aneksi tom ugovoru na rok od godine dana. Najavio je da će HDZ tražiti tematsku sjednicu saborskog Odbora za medije i zatražiti konkretne odgovore, iako ih dosad od Radmana nije dobio.