c S
Dnevne novosti

Mrak-Taritaš: obnova kuća stradalih u poplavi počinje za dva tjedna

27.06.2014 07:16 VRBANJA, 26. lipnja 2014.(Hina) Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš najavila je u Vrbanji kako bi obnova stradalih objekata na poplavljenim područjima županjske Posavine trebala početi za najmanje dva tjedna, kako bi se prvi povratnici u obnovljene kuće mogli vratit već u rujnu, dok bi cijeli proces obnove mogao potrajati godinu dana.

Po njezinim riječima, uvjet početka obnove stradalih područja županjske Posavine bila je izrada i usvajanje Zakona o saniranju posljedicama katastrofe u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji će, kako je kazala, sutra biti objavljen u Narodnim novinama, a na snagu će stupiti u subotu.

"Bez obzira na to, mi smo obavili sve pripremne radove i program po kojem će se obnavljati sve zgrade naći će se na sjednici Vlade 3. srpnja", najavila je Anka Mrak Taritaš pozvavši mještane stradalih objekata na području općina Gunja, Drenovci i Vrbanja da počnu sami ili kroz javne radove s uklanjanjem podnih obloga i žbuke do razine do koje je u objektima bila voda. "To ljudi mogu učiniti sami i putem javnih radova. Dobit će jasna uputstva kako to činiti, kako bi uređaji za isušivanje u potpunosti bili u funkciji i dobili puni smisao", rekla je Mrak Taritaš.

Dodala je kako još uvijek nisu pregledane sve kuće na stradalom području te će se od idućeg tjedna ekipe građevinske inspekcije pojačati kako bi i taj posao mogao biti okončan što prije. Građevinske inspekcije utvrdile su da je na stradalom području nešto manje od 600 zgrada koje su opasne za život i njih će stručnjaci još jedanput obići i vidjeti jesu li za rušenje ili je moguća njihova obnova. Prva rušenja započeti će za desetak dana, najavila je ministrica.

Govoreći o načinima obnove stradalih objekata, kazala je kako je riječ o poslu koji bi mogao potrajati jer je želja da se obnova napravi kvalitetno. Po njezinim riječima, jedna od ideja je i da se primjerice podovi od parketa ne postavljaju odmah u obnovljene objekte nego tek nakon godinu ili godinu i pol dana. "Napraviti dobru podlogu i staviti linoleum je već uvjet da se netko može vratiti. Prema tome u tom smjeru će ići obnova", kazala je ocijenivši kako bi najgore bilo da se u obnovljenim objektima nakon godinu dana pojave gljivice jer se u obnovi žurilo i nisu se poštivala pravila struke.

Na pitanje novinara o okvirnim datumima završetka obnove, kazala je kako je izvjesno da će na na jesen biti useljive kuće koje su najmanje stradale u poplavi, dok bi obnova svih stradalih objekata, "izuzev nekakvih završnih radova" mogla završiti u ovo vrijeme iduće godine. Ministrica Anka Mrak Taritaš u Vrbanji je o obnovi stradalih područja županjske Posavine razgovarala s čelnicima Vukovarsko-srijemske županije i općina Gunja, Drenovci i Vrbanja te članovima Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, a potom je otišla u obilazak stradalih sela.