c S
Dnevne novosti

Sabor o izvješću HNB-a za 2013.

03.07.2014 07:18 ZAGREB, 2. srpnja 2014.(Hina), Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti izvješće Hrvatske narodne banke za 2013., u kojem se ističe da je HNB u nepovoljnom gospodarskom okruženju i lani uspješno ostvarivao svoje zadaće u monetarnoj politici i superviziji banaka.

Očuvana je stabilnost cijena, kao i tečaja, uz porast međunarodnih pričuva, nastavljena je politika visoke likvidnosti u bankovnom sustavu, što je rezultiralo nižim kamatnim stopama i olakšalo državi zaduživanje na domaćem tržištu, ističe HNB. Iz HNB-a upozoravaju da su u 2013. nastavljeni nepovoljni makroekonomski trendovi, pad gospodarske aktivnosti i potrošnje i negativna kretanja na tržištu rada te ističu da su nužne snažnije strukturne reforme kako bi se ojačala konkurentnost gospodarstva i poboljšala opća poslovna klima.

BDP je pao za jedan posto, godišnja stopa inflacije s 4,7 posto u prosincu 2012. na svega 0,3 posto u prosincu 2013. Javni je dug snažno porastao i krajem godine dosegnuo razinu od 67,1 posto BDP-a. Tokove kapitala s inozemstvom obilježilo je snažno zaduživanje države, dok su se kreditne institucije nastavile razduživati, iako slabijim intenzitetom nego prethodne godine.

Nepovoljni trendovi na tržištu rada naglo su se intenzivirali krajem godine, zbog čega je prosječan broj zaposlenih na godišnjoj razini pao za 1,5 posto. Istodobno se broj nezaposlenih povećavao pa je stopa nezaposlenosti prosječno iznosila 17,1 posto. Izvoz je smanjen unatoč rastu inozemne potražnje i pristupanju EU-u sredinom godine, a nastavak nepovoljnih trendova u gospodarstvu rezultirao je gubitkom investicijskog rejtinga države. Snažno je pala i dobit banaka, no one su zadržale vrlo dobru profitabilnost i visoku adekvatnost kapitala, ističe HNB.