c S
Dnevne novosti

BiH i dalje odbija prilagodbe trgovinskog sporazuma s EU

03.07.2014 07:10 SARAJEVO, 2. srpnja 2014.Hina, Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić ocijenio je kako je njegova zemlja izložena "neprimjerenim pritiscima" Europske komisije koja traži da BiH prihvati tehničku prilagodbu privremenog trgovinskog sporazuma s Europskom unijom kako bi se on u cijelosti primjenjivao i na Hrvatsku.

"BiH se kvalificira kao netko tko ne samo da blokira proces tehničke prilagodbe sporazuma nego i kao netko tko blokira sam pregovarački proces. To, jednostavno, nije točno", stoji u Tučićevoj izjavi koja je medijima dostavljena iz ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Sarajevu. Tučić je reagirao u povodu upozorenja povjerenika EU za proširenje Štefana Fuelea kako bi se BiH mogla suočiti sa sankcijama odnosno ograničenjima u režimu trgovine s Unijom ukoliko ne prihvati zahtjeve iz Bruxellesa i ne prilagodi postojeći trgovinski sporazum tako da Hrvatska može nastaviti nesmetano izvoziti svoju robu u BiH.

Na slične zahtjeve Europske komisije Srbija je već pristala i o tome je tijekom lipnja potpisan i odgovarajući sporazum, no BiH to odbija učiniti tvrdeći kako bi slobodni uvoz iz Hrvatske ugrozio domaću proizvodnju, posebice poljoprivredu i prehrambenu industriju.Na takve je proizvode BiH Hrvatskoj od od njezina ulaska u EU nametnula carine.

Tučić ističe kako je zaštita domaće proizvodnje pitanje oko kojega postoji suglasnost svih u BiH, no istodobno tvrdi kako su vlasti njegove zemlje od početka ovih prijepora bile "potpuno otvorene za konstruktivne pregovore". Navodi i kako je "poražavajuća činjenica da ovakvi pritisci iz Bruxellesa dolaze u vremenu kada se BiH suočava s veoma teškim posljedicama poplava".

Tučić tvrdi kako BiH na temelju postojećeg privremenog trgovinskog sporazuma s EU ima pravo na carinsku zaštitu domaće proizvodnje, sve dok ne postane punopravnom članicom Unije. Drži kako Bruxelles stoga neopravdano pokušava "natjerati BiH" da Hrvatskoj, a preko nje i tvrtkama iz drugih članica EU, omogući trgovinski režim i povlastice kakve je Hrvatska uživala kao članica CEFTA-e koje sada kao članica Unije "jednostavno ne može uživati".

"Ukoliko bismo prihvatili ono što se od nas traži, bojim se da bi posljedice po gospodarstvo BiH a posebice poljoprivredu i prehrambenu industriju bile nesagledive", zaključio je Tučić.