c S
Dnevne novosti

Milanović u kolovozu u Berlinu na konferenciji o zapadnom Balkanu

03.07.2014 07:14 ZAGREB, 2. srpnja 2014.(Hina), Njemačka kancelarka Angela Merkel krajem kolovoza organizira jednodnevnu konferenciju na najvišoj razini o političkom i gospodarskom stanju u zemljama jugoistoka Europe i njihovoj europskoj perspektivi na koju je, među ostalima, pozvan i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Kako je objavio Deutsche Welle, njemačka kancelarka ovim potezom želi potaknuti "zaboravljeni" proces proširenja EU-a. U Berlin su pozvani premijeri četiriju zemalja EU - Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske - te država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Uniji, predsjednik Europske komisije, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a te europski povjerenik za proširenje.

Premijer Milanović u razgovoru za Hinu povodom godišnjice ulaska Hrvatske u EU potvrdio je da će nazočiti skupu na poziv njemačke kancelarke. "Hrvatska je na dan ulaska u EU najavila da će biti svojevrstan most prema regiji jugoistočne Europe i to potvrđuje svojim angažmanom", kazao je Milanović.

Iz izvora u vladi Hini je potvrđeno koga je sve njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala na skup u Berlinu 28. kolovoza, a lista pozvanih naglašava političku i gospodarsku dimenziju skupa. U Berlin će pozvane premijere, naime, pratiti i ministri gospodarstava i vanjskih poslova.

Cilj je konferencije, dodaj isti izvor, zemljama jugoistoka Europe potvrditi jasnu europsku perspektivu, pomoći im u rješavanju gospodarskih problema i na taj način osigurati stabilnost regije, a četiri zemlje članice EU pozvane na skup te Njemačka posebno su zainteresirane za gospodarsko i političko stanje u regiji.

To što su pozvani i predsjednik EK, visoka predstavnica za vanjsku politiku i povjerenik za proširenje govori o važnosti samoga skupa, ocjenjuje izvor u vladi. Kancelarka Merkel početkom lipnja izjavila je da zemlje na zapadnom Balkanu imaju pred sobom "jasnu perspektivu prijema u EU iako će taj put biti dug" te da se Njemačka "snažno zalaže za tu regiju".