c S
Dnevne novosti

EK traži bolju zaštitu za korisnike internetskih igara na sreću

15.07.2014 07:08 BRUXELLES, 14. srpnja 2014.Hina, Europska komisija je u ponedjeljak objavila preporuke zemljama članicama u pogledu internetskih igara na sreću radi bolje zaštite potrošača, naročito maloljetnika.

"Moramo bolje štititi naše građane, posebice djecu, od opasnosti povezanih s igrama na sreću", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište i financijske usluge Michel Barnier. "Od država članica, ali i od pružatelja tih usluga, očekujemo da jednakom mjerom odgovore na naša nastojanja za visokom razinom zaštite potrošača diljem EU-a u tom brzorastućem digitalnom sektoru", dodao je Barnier.

Komisija očekuje da zemlje članice ove preporuke ugrade u svoja zakonodavstva, od internetskih stranica koje nude igre na sreću očekuje više informacija kako bi korisnici mogli bolje razumjeti rizike. Operaterima je preporučeno da uvedu račun na kojem će igrači davati osobne podatke, uključujući i životnu dob te da te podatke provjeravaju.

Također je preporučeno da se igračima omogući limitiranje troškova te da ih se hitnim porukama obavještava o nakupljenim gubitcima i dobitcima. Zemljama članicama Komisija preporučuje da onemogući maloljetnicima pristup internetskim igrama na sreću i da provedu kampanju kojom bi podigli javnu svijest o opasnostima koje to sa sobom nosi.

Prema procjenama Komisije, u EU ima oko sedam milijuna korisnika internetskih igara na sreću. Procjenjuje se da između 0,1 i 0,8 posto odrasle populacije ima određeni poremećaj vezan uz kockanje i igre na sreću.