c S
Dnevne novosti

Leko nezadovoljan donošenjem zakona po hitnom postupku

17.07.2014 07:24 ZAGREB, 16. srpnja 2014.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je da je Sabor svojim radom u prvoj polovici godine ispunio svoju ustavnu zadaću, ali i kazao kako osobno nije do kraja zadovoljan radom Sabora, posebno time što se najveći broj zakona još uvijek donosi po hitnom postupku.

"Osnovni je zahtjev da zbog kvalitete i praćenja rada što više zakona ide po redovitom postupku, odnosno kroz dva čitanja, kako bi zainteresirana javnost od početka mogla pratiti donošenje akta i utjecati na konačni tekst", rekao je Leko na redovitoj konferenciji za novinare nakon parlamentarne sezone. Izvijestio je kako je Sabor ove godine održao dvije sjednice u trajanju od 68 dana, odnosno više od 460 sati. Raspravljeno je ukupno 248 točaka, doneseno je 130 zakona, od čega 103 u hitnoj proceduri. Jednoglasno su donesena 53 zakona, a tri zakonska prijedloga su odbijena.

Sabor je donio 107 odluka, dva plana, jedan zaključak i jedno vjerodostojno tumačenje, te prihvatio 55 izvješća. Tijekom aktualnih prijepodneva zastupnici su postavili 79 pitanja, a 309 su ih uputili u pisanom obliku. Zastupnici su se za riječ javili više od 6000 puta, najviše za repliku i odgovor na repliku. Radna tijela održala su ukupno 287 sjednica, od čega 30 tematskih. Na primjedbu da je ugled Sabora u javnosti nizak, te da mu građani u anketama daju "mršavu dvojku", Leko je odgovorio kako se to pitanje stalno nameće te da ni sam nije zadovoljan rezultatom rada Sabora. "Nismo riješili krizu niti su rezultati Vlade očekivani, no radili smo poteze koje smo morali, na podlozi koju smo imali", rekao je Leko.

Naglasio je da je svaki zastupnik osobno odgovoran za rad u parlamentu, a jedino građani mogu procijeniti koliko je netko kvalitetno radio. "Nisu svi zastupnici jednako angažirani. Postoje oni koji su zaista odgovorni i promišljaju materiju o kojoj se raspravlja", rekao je Leko i dodao kako se nada da će biti sve više takvih zastupnika, a sve manje onih koji u Saboru "naganjaju statistiku". Otklonio je tvrdnje da je Sabor često u podređenom položaju u odnosu na Vladu. "Dojam ostaje samo dojam, a činjenice i statistika pokazuju nešto drugačiju sliku. Činjenica je da parlamentarna većina i Vlada čine cjelinu, a kritike građana respektiraju se i u Vladi i u Saboru", poručio je.

Leko ne vidi problem u tome što je morao požurivati Odbor za Ustav zbog referenduma o dvojezičnosti. "Korištenje Poslovnika nije problem, nego zadaća predsjednika Sabora, a mislim da bi tu ulogu trebalo ojačati u smislu odgovornosti za proceduru i razmisliti bi li bilo dobro da predsjednik Sabora, dok obnaša tu dužnost, ne bude član ni jedne stranke", kazao je.

Leko je još jednom naglasio da će saborska tijela raditi i ljeti, da je zakazano nekoliko tematskih sjednica Odbora za gospodarstvo, a očekuje da će se sastati i Odbor za Ustav u povodu referendumske inicijative za koju će prikupljene potpise danas predati sindikati. Podsjetio je kako je Sabor od ulaska Hrvatske u EU dobio novu ulogu, a nadležni Odbor za europske poslove odradio je sva stajališta Hrvatske u tijelima EU. O tome će najesen Saboru izviješće podnijeti premijer Zoran Milanović.