c S
Dnevne novosti

Grčić: Vlada uspješna u korištenju EU fondova

18.07.2014 07:16 ZAGREB, 17. srpnja 2014. Hina, Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ustvrdio je na sjednici Vlade da je aktualna Vlada izgradila dobar sustav za apsorpciju sredstava iz fondova EU-a i da je u tome uspješna.

Grčić je izvijestio je da je od trenutno 1,56 milijardi eura ukupno raspoloživih sredstava ugovoreno 1,015 milijardi eura ili 65 posto svih dodijeljenih sredstava, a isplaćeno 653 milijuna eura ili oko 65 posto ugovorenog odnosno 42 posto dodijeljenog iznosa. Što se tiče povrata sredstava u proračun EU-a zbog neiskorištenosti u 2011. godini iznosio je 40 milijuna eura, a danas je sveden na nulu, tvrdi Grčić.

To po njemu pokazuje da je Vlada uspjela osposobiti sustav za ubrzan prijem sredstava iz fondova EU-a. Premijer Zoran Milanović dodao je da Vladi i njemu često zamjeraju usporedbe s bivšom vladom, ali da za usporedbu nema druge jer se nije moguće, kako je rekao, uspoređivati s primjerice norveškom vladom.

Vlada je prihvatila izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije za drugu polovicu prošle godine, prema kojem je iz EU fondova ugovoreno 53,4 milijuna eura, a plaćanja krajnjim korisnicima iznose više od 76 milijuna eura. Pri tome se uočava pozitivan trend u plaćanjima koja iznose gotovo 20 milijuna eura više u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje.