c S
Dnevne novosti

EK treba napisati tekst odluke o sankcijama protiv Rusije

28.07.2014 07:08 BRUXELLES, 25. srpnja 2014.(Hina/Reuters), Veleposlanici Europske unije zatražili su u petak od Europske komisije da napiše tekst odluke o sankcijama protiv Rusije, ali još nije postignut konačni dogovor o njihovom nametanju, izjavili su diplomati EU-a.

Dužnosnici će nastaviti razgovore ovog tjedna na temelju iznesenih prijedloga, kazali su. Europska komisija je iznijela prijedloge o ograničavanju ruskog pristupa europskim financijskim tržištima te obrambenoj i energetskoj tehnologiji.

EU je u četvrtak u Bruxellesu odlučio pojačati sankcije i to dodavanjem na tzv. "crnu listu" 15 privatnih osoba i 18 pravnih osoba koje sumnjiči za pomaganje separatistima u Ukrajini, rekao je za France presse jedan diplomatski izvor. Načelnu su odluku o sankcijama donijeli predsjednici država i vlada na izvanrednom sastanku 16. srpnja, što je bila reakcija na izostanak ruske suradnje u smirivanju stanja u Ukrajini.

Dosad su na popisu bila 72 pojedinca, Rusa i proruska Ukrajinca, te dvije pravne osobe sa sjedištem na Krimu, ukrajinskome poluotoku koji je Rusija anektirala u ožujku. EU-ovi su čelnici tu odluku bili donijeli prije rušenja malezijskog zrakoplova nad Ukrajinom. Vjeruje se da su avion s gotovo tristo ljudi srušili proruski separatisti raketom zemlja-zrak.