c S
Dnevne novosti

Vlada nastavlja s pripremama za uvođenje poreza na nekretnine i kamate na štednju

30.07.2014 07:24 ZAGREB, 29. srpnja 2014.(Hina), Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić potvrdio je da Vlada nastavlja s pripremama za uvođenje poreza na nekretnine u 2016. godini i poreza na kamate od štednje 2015. godine, ali istodobno ne isključuje mogućnost nekih poreznih rasterećenja.

"Idu pripreme za uvođenje poreza na nekretnine od 1. siječnja 2016., kao i poreza na kamate od štednje od 1.siječnja 2015.", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Grčić na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja nacrta dva operativna programa za provedbu kohezijske politike. "Hoće li biti poreznih rasterećenja, o tome ćemo izvijestiti javnost. No, nakon što je usvojen Plan konvergencije i Nacionalni program reformi, novih poreznih opterećenja, pored ovih koje smo naveli, neće biti", istaknuo je Grčić.

Vlada je uvođenje ta dva poreza predvidjela Nacionalnim programom reformi i Programom konvergencije za razdoblje od 2014. do 2017. godine, koje je Europska komisija (EK) prihvatila uz osam preporuka. Vlada je na preporuke odgovorila akcijskim planom o kojem će možda raspravljati u srijedu, ali vjerojatnije tek nakon godišnjih odmora, rekao je Grčić. Jedna od preporuka EK-a bila je i da se ranije uvede dobna granica za odlazak u mirovinu od 67 godina starosti, dok Vlada predlaže postupno povećanje dobne granice u razdoblju od 2030. do 2038. godine.

Odgovarajući na pitanje o povećanju životne dobi za odlazak u mirovinu, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako je u razgovorima s Europskom komisijom ukazano na određene specifičnosti našeg mirovinskog sustava, okarakteriziravši ga „dualnim“ jer ga čine tzv. radničke mirovine i one po posebnim zakonima, te je najavio i proceduru u kojoj će se ocjenjivati adekvatnost mirovina i mirovinskog sustava u odnosu na naše ekonomske mogućnosti i samu životnu dob.

„Zasad ostajemo na onim našim stajalištima da je prva godina za produljenje dobi za odlazak u mirovinu 2030. jer smatramo da pomicanjem tog datuma prema naprijed nećemo napraviti nikakve uštede što se tiče mirovinskog sustava i nećemo imati onaj efekt koji imaju druge zemlje koje su produžile dob za odlazak u mirovinu ranije, te ćemo u diskusiji s Europskom komisijom i ta pitanja razmotriti“, istaknuo je ministar Mrsić.