c S
Dnevne novosti

SDF: zapošljavanje ostaje najveći problem manjina

30.07.2014 07:14 ZAGREB, 29. srpnja 2014.(Hina), Srpski demokratski forum (SDF) upozorio je kako je zapošljavanje i dalje najveći problem nacionalnih manjina te predložio mjere koje bi trebale napraviti pomak na tom području.

Izvještaji su pokazali da je zapošljavanje nacionalnih manjina, posebice srpske, i dalje jedan od najvećih problema u provedbi Ustavnog zakona, navodi SDF povodom Izvješća o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2013., što ga je prihvatila hrvatska Vlada. Forum priznaje da je postotak manjina u tijelima državne uprave neznatno povećan i iznosi 3,51 posto, ali upozorava da je to još uvijek 2 posto manje od 5,5 posto, što je cilj zadan Akcijskim planom 2011.- 2104. "Kada se uz sve to doda da je usprkos Akcijskom planu i Planu prijema nacionalnih manjina u državnu službu 2011.- 2013. tek 2013. bila prva godina u kojoj je bilo više zapošljavanja no otpuštanja, jasan je neuspjeh Vladinih mjera", zaključuje Forum.

Usprkos svim mjerama, dodaje, od 624 osobe primljene u državnu službu putem javnih natječaja samo njih 37 su pripadnici nacionalnih manjina. Srpska je manjina, ističu u SDF-u, i dalje itekako podzastupljena sa samo 2,38 posto od ukupnog broja zaposlenih u državnoj upravi, što je smanjenje u odnosu na 2012. Tvrde da su na državnoj razini Srbi podzastupljeni na svim razinama, a kao posebno zanimljiv iznosi podatak da je ih je više zaposleno u Ministrastvu branitelja nego u Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, tijelu koje se izravno bavi povratnicima i izbjeglicama.

SDF navodi da su i u pogledu lokalne i regionalne samouprave podaci poražavajući, da je broj Srba u odnosu na 2012. smanjen za 17 osoba, a da je od 313 Srba zaposlenih na toj razini, samo njih 38 na rukovodećim položajima. Zbog svega navedenog, Forum predlaže donošenje novog Akcijskog plana za provedbu Ustavnog zakona, stvaranje neovisnog tijela koje će pratiti provedbu članka 22. tog Zakona i koje će služiti kao žalbeno tijelo u slučajevima sumnje na diskriminaciju, kao i edukaciju i zagovaranje o pravima nacionalnih manjina.