c S
Dnevne novosti

Ured predsjednika RH: Nova škola Vukovar - projekt integrirane škole

01.08.2014 07:20 ZAGREB, 31. srpnja 2014.(Hina), U Uredu predsjednika Republike održan je sastanak u vezi s projektom Nove škole Vukovar, prve integrirane škole u tom gradu, na kojem su, osim predsjednika Ive Josipovića, sudjelovali izaslanstvo Nansen-dijalog centra iz Osijeka, predstavnici norveškog veleposlanstva u Hrvatskoj te predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s ministrom Vedranom Mornarom na čelu.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, projekt Nova škola Vukovar nastao je kao odgovor na probleme i negativne posljedice etnički podijeljenog sustava obrazovanja. Cilj projekta koji Nansen-dijalog nastoji provesti još od 2003. godine jest osnutak prve integrirane škole u Vukovaru koja će zadovoljiti potrebe djece, roditelja i nastavnika, pružajući novim generacijama suvremeno i kvalitetno obrazovanje utemeljeno na europskim vrijednostima integracije različitosti i mirnog suživota građana različitih nacionalnosti.

Kraljevina Norveška, zemlja u kojoj je osnovan Nansen Dialogue Network, odavno je pokazala zanimanje za financiranje tog projekta, a početkom 2014. godine potpisan je i ugovor s Ministarstvom znanosti o pokretanju škole, za koju je u prvoj fazi odobrena donacija od 1,3 milijuna eura. Sudionici sastanka izvijestili su predsjednika Josipovića o procesu unutar tog ministarstva te o pregovorima s lokalnom zajednicom koji bi trebali rezultirati odabirom zgrade i osnutkom škole do početka školske godine 2015./16.

Predsjednik Josipović, koji od početka mandata snažno podupire projekt Nove škole, rekao je kako se nada da će ona roditeljima pružiti dodatnu mogućnost odabira obrazovnog programa za njihovu djecu radi boljeg međusobnog uvažavanja i izgradnje zajedničkih vrijednosti različitih etničkih zajednica koje žive u Vukovaru, stoji na kraju priopćenja.