c S
Dnevne novosti

Sedamdeset godina od Varšavskog ustanka

01.08.2014 07:14 VARŠAVA, 31. srpnja 2014.(Hina/AFP), Poljska 1. kolovoza obilježava sedamdeset godina od Varšavskog ustanka, kada su poljske snage počele borbu protiv nacista na ulicama Varšave, te nakon 63 dana bile potučene a grad razrušen do temelja.

Sedamdeset godina kasnije ustanak protiv nacista ostao je i dalje prisutan u duhu Poljaka. "Slobodna Poljska i neovisna i jedinstvena Europa uvijek će vam ostati zahvalni", rekao je predsjednik Bronislaw Komorowski koji je u srijedu otvorio trodnevne svečanosti obilježavanja 70 godina ustanka.

Po njemu, pokret Solidarnost, s kojim je prije 25 godina krenulo rušenje komunizma, rođen je u istoj tradiciji. Komorowski je tom prigodom odlikovao bivše ustanike i obećao im da će se sjećanje na ustanak i dalje prenositi. "Želimo prenijeti i drugim narodima naše vlastito iskustvo", rekao je.

"Neovisnost Poljske koja je izborena prije 25 godina posljedica je duha Varšavskog ustanka", rekla je Ewa Borkowska-Pastwa, predsjednica poljske organizacije ZHR koja održava živom legendu o herojskom i tragičnom ustanku. "Taj je duh ostao živ kroz čitavo komunističko razdoblje i inspirirao je nove naraštaje Poljaka da nastave borbu. Iako je sloboda došla tek 1989., u duljoj perspektivi može se reći da je ustanak donio plodove".

Prvog dana kolovoza 1944. oko 50.000 ustanika diglo se na oružje protiv nacista. U 63 dana borbi, 200.000 civila je ubijeno, a grad je razrušen. Adolf Hitler je potom dao naredbu da se uništi sve što je preostalo. Iako je ustanak bio usmjeren protiv nacističke Njemačke, on je politički bio i protiv Staljinovog SSSR-a: Poljaci su željeli kao vlastiti gospodari dočekati Crvenu armiju. No, ona je radije čekala da nacisti unište ustanak te eliminiraju poljsku antisovjetsku elitu.

"Užasno nam je nedostajalo oružja i streljiva. Svaki je pucanj morao pogoditi cilj, nismo si mogli priuštiti razbacivanje mecima", kaže danas Leszek Zukowski (85). "Čekali smo pomoć saveznika, ali uzalud, ona nije dolazila". U vrijeme komunističke epohe u Poljskoj je bilo zabranjeno obilježavati ustanak, dok su danas svečanosti grandiozne, s bivšim borcima koji su još živi, u prvim redovima.

Na nogometnom stadionu u Varšavi oko 10.000 osoba trebalo bi tijekom večeri u četvrtak pogledati novi cjelovečernji film "Grad44". "Revolucionarni duh svagdje je isti, bilo u Varšavi prije 70 godina, u Ukrajini, Egiptu ili Siriji", rekao je Jan Komasa, redatelj filma. U petak se pak očekuju cjelodnevne svečanosti.