c S
Dnevne novosti

UN zabrinut zbog američkog plana protjerivanja djece

01.08.2014 07:12 ŽENEVA, 31. srpnja 2014.(Hina/Reuters), Visoka predstavnica Ujedinjenih naroda za ljudska prava izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog američkih planova deportacije desetaka tisuća djece bez pratnje koja su u zadnjih nekoliko mjeseci ušla u SAD.

U devet mjeseci do 30. lipnja otprilike 57 tisuća djece iz Srednje Amerike pritvoreno je na američko-meksičkoj granici zbog prelaska bez roditelja.

Suočena s osjetljivim pitanjem koje izaziva političke podjele, administracija američkoga predsjednika Baracka Obame objavila je da će većinu poslati kući jer ta djeca ne zadovoljavaju uvjete za traženje azila ni za status izbjeglice.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay pozvala je Washington da zaštiti djecu migrante i da istraži više desetaka navodnih slučajeva o zlostavljanju djece koje su počinili predstavnici američkih vlasti.

"Posebno sam zabrinuta što se čini da SAD poduzima korake prema deportiranju te djece", rekla je Pillay na zadnjoj konferenciji za novinare u Ženevi prije nego što joj 31. kolovoza istekne šestogodišnji mandat.

"Imamo gotovo stotinu izvještaja nevladinih organizacija o tome da agenti fizički, verbalno i seksualno zlostavljaju tu djecu", rekla je Pillay.