c S
Dnevne novosti

Pahor početkom tjedna očekuje razgovore o mandataru

07.08.2014 07:07 LJUBLJANA, 6. kolovoza 2014.(Hina/STA), Slovenski predsjednik Borut Pahot izrazio je u srijedu, nakon sastanka s predsjednikom Državnog zbora Milanom Brglezom očekivanje da će od ponedjeljka do srijede obaviti s klubovima zastupnika pregovore o mandataru za sastav nove slovenske vlade.

Ako bi se tada pokazali jasni obrisi koalicije, prijedlog za mandatara Pahor bi uputio parlamentu 18. kolovoza, a Državni zbor bi o njemu odlučivao 22. kolovoza, prenosi slovenska novinska agencija STA. Pahor je od Brgleza zatražio da se što prije formiraju klubovi zastupnika i izaberu njihovi predsjednici, kako bi u ponedjeljak, utorak i po potrebi u srijedu s njima mogao obaviti razgovore o prijedlogu kandidata za predsjednika vlade.

Najvjerojatniji novi mandatar je relativni pobjednik nedavnih parlamentarnih izbora Miro Cerar (51). Stranka tog sveučilišnog profesora i pravnika osvojila je na prijevremenim izborima 13. srpnja 36,9 posto glasova, ispred Slovenske demokratske stranke Janeza Janše koja je dobila 19,2 posto.