c S
Dnevne novosti

Referendum o ćirilici - Ustavni sud zaključio da pitanje nije ustavno

13.08.2014 07:15 ZAGREB, 12. kolovoza 2014. (Hina), Ustavni sud u utorak je neustavnim i nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje po kojem bi građani odlučili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovine, umjesto sadašnje trećine stanovništva.

Vukovarskom gradskom vijeću Ustavni sud naložio je da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih ploča u tom gradu. Gradsko vijeće treba propisati u kojim bi se vukovarskim četvrtima dvojezični natpisi trebali postaviti, uvažavajući istodobno "potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara".

Istovremeno, Vlada je obvezna da u roku od godinu dana uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu. Do donošenja tih zakonskih izmjena, nadležna državna tijela neće provoditi taj zakon na području Grada Vukovara uporabom prisilnih mjera, odlučio je Ustavni sud.

Josipović: Ustavni sud donio mudru odluku

Predsjednik Republike Ivo Josipović i ministar uprave Arsen Bauk pozdravili su odluku Ustavnog suda. "Ustavni sud je po mom sudu donio na Ustavu utemeljenu odluku, ali i odluku koja je mudra s aspekta regulacije društvenih odnosa", rekao je predsjednik Josipović. "Zaista mudrim" smatra dio odluke koji se odnosi na modalitete implementacije prava na ćirilično pismo u posebno osjetljivim područjima u Hrvatskoj. Za Arsena Bauka odluka je očekivana "barem za većinu u Saboru", s obzirom na obrazloženje koje je Sabor poslao Ustavnom sudu uz zahtjev za ocjenom ustavnosti predloženog referendumskog pitanja. "Osim te odluke, Ustavni sud je potvrdio stajalište Ministarstva uprave i Vlade RH o tome da su izmjene Statuta Grada Vukovara, kojim je područje grada u potpunosti izuzeto od primjene dvojezičnosti, utemeljene i da je Vlada bila u pravu", naveo je.

Zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda izrazio je i predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP). "Zadovoljan sam što je Ustavni sud prihvatio stav koji je Hrvatski Sabor istaknuo kada je uputio pitanje Ustavnom sudu", rekao je Grbin novinarima. Uvjeren je da je takvom odlukom Ustavni sud "stao u obranu demokracije, multikulturalnosti i multijezičnosti u Republici Hrvatskoj i ustvrdio da se određeni brojni događaji iz prošlosti i agresija na Republiku Hrvatsku ne mogu prelamati preko jednog jezika i pisma". "Ustavni sud time je Hrvatsku ostavio u krugu civiliziranih europskih zemalja i naroda", kazao je Grbin.

HDZ: Poštujemo odluku Ustavnog suda ali inzistiramo na poštivanju cijeloga Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

HDZ je naveo da poštuje odluku Ustavnog suda, ističući kako nisu za umanjivanje bilo čijih prava, ali će i dalje inzistirati na poštivanju cijeloga Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čiji je sastavni dio i članak 8., na koji se, kažu, osvrnuo i Ustavni sud u svojoj odluci. "Pitanje referenduma nikada se ne bi niti otvorilo da aktualna vlast nije ignorirala članak 8. i protuzakonito postavljala dvojezične ploče u Gradu Vukovaru", naglašava HDZ u priopćenju i još jednom traži da se Vlada, ali i predsjednik RH Ivo Josipović "napokon očituju o nepoštivanju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Grada Vukovara". "Njihovo kontinuirano oglušivanje i pokušaj da se taj problem prikrije potvrda je ispravnosti stajališta HDZ-a", smatra HDZ.

U Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara kazali su da nisu zadovoljni odlukom Ustavnog suda da referendumsko pitanje o ćirilici nije u skladu s Ustavom jer neće svoju ideju moći realizirati na razini cijele Hrvatske, ali napominju kako mogu biti i zadovoljni jer je Ustavni sud potvrdio neke njihove stavove, poput onoga da pitanje dvojezičnosti nije temeljno ljudsko, nego prvenstveno političko pitanje. "Ne bih odluku Ustavnog suda shvaćao previše tragično te mislim da njome možemo biti i zadovoljni i nezadovoljni", izjavio je Hini Stožerov povjerenik za pravna pitanja Vlado Iljkić. Napominjući kako i dalje smatraju da je hrvatskim građanima trebalo prepustiti da odluče o tom pitanju, ponovio je kako inicijativa Stožera za održavanjem referenduma nije bila uperena protiv prava niti jedne nacionalne manjine.

Odluku kojom je Ustavni sud neustavnim i nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje o dvojezičnosti u vukovarskoj organizaciji SDSS-a smatraju "očekivanom i jedinom mogućom". "Ustavni sud i nije mogao donijeti nikakvu drugu odluku, jer je morao poštovati činjenicu da i Republiku Hrvatsku obvezuje razina poštivanja manjinskih prava kakva je postignuta u razvijenim demokracijama", izjavio je Hini predsjednik te organizacije Srđan Milaković. Tumači da je današnjom odlukom Ustavni sud poručio kako se zaštita manjinskih prava ne može dovoditi u pitanje, a uvjeren je i da je ta odluka "utrla put ka smirivanju cjelokupne situacije oko dvojezičnosti u Vukovaru".

Odluka Ustavnog suda mora se poštivati

Političke stranke suglasne su da se odluka Ustavnog suda, po kojoj referendumsko pitanje o ćirilici nije u skladu s Ustavom, mora poštovati. "Ustavni sud je Ustavni sud i njihove se odluke moraju poštovati", rekla je predsjednica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić za Hinu. Mišljenja je, međutim, kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara možda i nije najspretnije formulirao referendumsko pitanje. Odluka Ustavnog suda za SDSS je očekivana jer proizlazi iz Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i međunarodno preuzetih obveza RH, kazao je čelnik te stranke Milorad Pupovac, dodavši kako je šteta što ta odluka nije došla i ranije jer bi, kaže, Hrvatska bila pošteđena dramatičnih političkih kampanja koje su vođene tijekom proteklih više od godinu dana i koje su unazadile političke i međuetničke odnose, ne samo u Vukovaru nego i u cijeloj Hrvatkoj.

Predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli ističe da se odluka Ustavnog suda mora poštivati, ali i da se njome samo nastavlja agonija. Za Dragana Zelića iz GONG-a odluka Ustavnog suda je dobra i očekivana. Profesorica ustavnog prava Sanja Barić smatra da se Ustavni sud, donoseći odluku o neustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici, vodio i posebno naglašavao temeljne vrijednosti hrvatskog Ustava. Ističe da je riječ o jednoj od rijetkih odluka donesenih zbog krajnjeg "nelegitimnog cilja"."Odluka je utemeljena na osnovnim ustavnim vrijednostima i cijelo vrijeme je naglašavana činjenica da su to pluralizam, prava nacionalnih manjina, trolerancija, dijalog, ali najvažnije od svega prihvaćanje ustavnih vrijednosti čak i onda kada nismo zadovoljni ishodom", kazala je Barić Hini. Dodala je i da je u obrazloženju odluke primjetan do sada nezapamćeni odraz pijeteta i razumijevanja prema žiteljima Vukovara, organizacijskom odboru i svima koji su podržali referendum, jer im se Ustavni sud u jednom dijelu obratio vrlo ljudski i emotivno, ističući da razumiju stradanje, ali istovremeno naglašavajući da su ustavne vrijednosti nešto što zaslužuje dijalog.