c S
Dnevne novosti

Pregovori o novoj slovenskoj vladi pri kraju, Pahor u utorak predlaže mandatara

19.08.2014 07:18 LJUBLJANA, 18. kolovoza 2014.Hina, Pregovori o formiranju nove slovenske vlade u završnoj su fazi, a predsjednik države Borut Pahor u utorak će parlamentu i službeno za novog premijera predložiti pravnika Miru Cerara.

Njegova je Stranka Mire Cerara (SMC) na izborima 13. srpnja osvojila relativnu većinu u novom parlamentu u kojemu od 90 članova ima 36 svojih zastupnika. Nakon što je proteklog tjedna održao konzultacije sa svim parlamentarnim strankama Pahor će, kako je najavio njegov ured, u utorak parlament i službeno obavijestiti da za mandatara nove vlade predlaže Cerara. Potom o tome zastupnici moraju glasovati u roku ne dužem od sedam dana, a za izbor novog premijera potrebna je natpolovična većina od 46 glasova.

Očekuje se da će još prije toga, do kraja ovog tjedna, biti parafiran i koalicijski dogovor stranaka koje će sudjelovati u budućoj Cerarovoj vladi, a budući premijer u ponedjeljak je nastavio sa završnim razgovorima o formiranju koalicije. Dogovor da uđu u njegovu buduću vladu Cerar je već postigao s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD), a postoji mogućnost da u koaliciju uđe i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB) koje vodi premijerka u odlasku.

Po slovenskom ustavu, parlament najprije mora izabrati predsjednika vlade, a nakon toga u roku od dva tjedna glasuje i o njegovu prijedlogu za novu vladu, odnosno o listi ministara. Prema sadašnjem razvoju situacije i u slučaju da Cerar bude potvrđen za mandatara, njegova bi vlada u parlamentu mogla biti izabrana sredinom rujna, nakon čega bi položila prisegu.

U slučaju da se Cerarovoj koaliciji pridruži i stranka Alenke Bratušek koja ima 4 zastupnika, njegova bi vlada imala komotnu većinu u novom parlamentu od 56 glasova, a ako se stranka sadašnje premijerke ne odluči na ulazak u vladu, 52 glasa. Cerar koji je uvjerljivo pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima 13. srpnja naglasak na svoje buduće djelovanje stavlja na jačanje pravne države i stvaranje pretpostavki za izlaz iz sadašnje ekonomske krize. Njegova vlada po sadašnjim planovima imala bi 16 ministarstava.