c S
Dnevne novosti

Obama pozvao Iračane da se ujedinjeni zaštite od opasnosti

19.08.2014 07:14 WASHINGTON, 19. kolovoza 2014.(Hina/Reuters), Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u ponedjeljak Iračane da čim prije osnuju vladu koja bi uključila sve relevantne snage u zemlji i tako ih ujedinila u borbi protiv islamskih militanata, dok pripadnici Islamske države (IS) otvoreno prijete Amerikancima krvoprolićem.

"Vuk je pred vratima", slikovito je američki predsjednik upozorio Iračane na opasnost što im prijeti od pripadnika organizacije Islamska država (IS) koja terorom širi područje svoga utjecaja u Iraku.Govoreći pred novinarima u Bijeloj kući, Obama je obećao da neće dopustiti "puzajuću misiju" kojom bi se SAD još dublje uključio u iračku krizu u kojoj militanti IS-a predstavljaju sve veću prijetnju ne samo Iraku nego i susjednim zemljama.

Obama je nakon razgovora sa svojim najvišim sigurnosnim savjetnicima o Iraku izjavio kako su američki zračni napadi na IS omogućili iračkim Kurdima da preuzmu od IS-a branu u Mosulu, čime je spriječena opasnost rušenja brane što je moglo dovesti do potapanja Bagdada.Od 8. kolovoza američke su snage izvele 68 zračnih napada u Iraku, od toga 35 kao potpora iračkim snagama u blizini brane u Mosulu.

Obama je obavio razgovore sa savjetnicima i održao tiskovnu konferenciju u Washingtonu prije povratka na dvodnevni odmor na otok Martini vinogradi u Massachusettsu.Američki je predsjednik potvrdio odlučnost da ne dopusti sudjelovanje SAD-a u ratu u Iraku, nakon što se to dogodilo za vrijeme njegova prethodnika Georgea W. Busha. Prema njegovim riječima, njegova nedavna odluka o zračnim napadima na islamske militante ne bi smjela kod Iračana izazvati osjećaj samozadovoljstva.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja, Amerikanci su sve skloniji skloni poduprijeti sudjelovanje SAD-a u suzbijanju nasilja u Iraku.Pripadnici Islamske države zaprijetili su da će "posvuda" napadati Amerikance.U videu što je objavljen u ponedjeljak, pripadnici IS-a pokazuju fotografiju Amerikanca kojemu je za vrijeme američke nazočnosti u Iraku odrubljena glava, uz poruku: "Utopit ćemo vas u vašoj vlastitoj krvi".