c S
Dnevne novosti

Vlada donijela uredbe o toplinskoj energiji i boravišnoj pristojbi

22.08.2014 09:24 ZAGREB, 21. kolovoza 2014.(Hina), Hrvatska Vlada donijela je uredbu kojom se postojećim opskrbljivačima toplinske energije nalaže nastavak isporuke i onim zgradama čiji stanari nisu sklopili nove ugovore o potrošnji s distributerima, iako su to bili dužni napraviti do 1. lipnja ove godine, te uredbu o boravišnim pristojbama za iduću godinu.

Uredbom o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije Vlada regulira da postojeći opskrbljivači toplinskom energijom nastavljaju s njezinom isporukom do sklapanja novih ugovora između ovlaštenih predstavnika suvlasnika i kupaca toplinske energije u predstojećoj sezoni grijanja. Naime, 1. lipnja 2014. istekao je zakonski rok za sklapanje ugovora između kupaca toplinske energije i ovlaštenih predstavnika suvlasnika zgrade/građevine.

No, kako je tek mali dio tih ugovora i potpisan, po nekim procjenama njih tek desetak posto pa i manje, postoji opasnost da dođe do prekida opskrbe u sezoni grijanja 2014./2015. "Kako bi se neometano nastavila isporuka toplinske energije i postigla sigurnost i koordiniranost u opskrbi, predlaže se da dosadašnji opskrbljivači toplinskom energijom nastave s isporukom do sklapanja novih ugovora između ovlaštenih predstavnika suvlasnika i kupaca toplinske energije u sezoni grijanja 2014/2015", pojasnio je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić.

Boravišne pristojbe za 2015. kao i ove godine Vlada je donijela i uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2015. godinu, kojom se uređuje da ona ostane na istoj razini kao i ove godine. "Uredbom se predlaže da boravišna pristojba ostane na istoj razini za 2015. kao što je bila i do sada", rekao je danas minisitar turizma Darko Lorencin. Po osnovi boravišne pristojbe u tekućoj godini, Lorencin očekuje ubiranje 381 milijun kuna.

Boravišna pristojba definirana je Zakonom o boravišnoj pristojbi, koju pod jednakim uvjetima plaćaju i domaći i strani turisti, ali i građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu po krevetu i kamp jedinici. Vlasnici kuća ili stana za odmor za sebe i članove svoje obitelji, kao i korisnici stalnog veza u luci nautičkog turizma, tu pristojbu plaćaju u paušalnom iznosu. Neke kategorije turista su oslobođene tog plaćanja. Ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvansezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala) iznosi se kreću od najmanjih 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni.

Prihod od boravišne pristojbe prema zakonu raspodjeljuje se turističkim zajednicama općina, gradova i županija te Hrvatskoj turističkoj zajednici. Koriste ga za izvršavanje programa rada odnosno za promicanje hrvatskog turizma, poboljšanje uvjeta boravka turista u turističkom mjestu, za razvojne projekte i programe te za kreiranje novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima.