c S
Dnevne novosti

Bevanda: Berlinski sastanak bit će novi poticaj eurointegracijama

26.08.2014 07:08 SARAJEVO, 25. kolovoza 2014.Hina, Važne političke teme vezane za stanje u Bosni i Hercegovini neće biti na dnevnom redu sastanka visokih dužnosnika država zapadnog Balkana s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel zakazanog za 28. kolovoza u Belrinu a rasprava o njima može se očekivati tek nakon listopadskih izbora, izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kako ga u ponedjeljak citira sarajevsko "Oslobđenje".
"Skup u Berlinu je poziv na regionalnu stabilnost i suradnju, u svakom smislu, sigurnosnom, političkom i gospodarskom, i to je prilika da regija, uz spomenute garancije sigurnosti i suradnje, promovira projekte koji vode ka njenom dinamičnom ekonomskom oporavku", kazao je Bevanda istaknuvši kako su sve to i teme neformalnog susreta premijera država regije kojega je predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović organizirao u Cavtatu.

Iako tamo neće biti srbijanskog premijera Aleksandra Vučića Bevanda je najavio kako će o tome i s njim razgovarati prije Berlina na odvojenom sastanku. Bevanda očekuje kako bi berlinski skup mogao donijeti novi snažni impuls europskim integracijama država regije no pri tom je siguran kako na njemu neće biti "zavrtanja ruku".

"Sad su došli na red projekti i treba vidjeti imamo li svi isto mišljenje vezano za stvari koje smo davno inicirali, prije svega za Jadransko-jonsku cestu, brzu cestu koja ide od Mostara do Splita i nadovezuje se na onu koja ide od Gradiške", kazao je Bevanda. Pojasnio je i kako na svom popisu kojega nosi u Cavtat i priprema za Berlin nije pitanje Pelješkog mosta iako nije isključio mogućnost da se i o tome razgovara.