c S
Dnevne novosti

Josipović: Hrvatska će zadržati sposobnost ratnog zrakoplovstva

26.08.2014 07:16 ZAGREB, 25. kolovoza 2014.(Hina), Hrvatska će zadržati sposobnost ratnog zrakoplovstva, poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović nakon posjeta Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) i pritom za tjedan dana najavio prve preliminarne rezultate istrage o nedavnom padu MiG-a 21 u Donjoj Lomnici.
"Ja sam uvjeren i osobno ću se zalagati za to da Hrvatska zadrži i zadržat će sposobnost ratnog zrakoplovstva, što znači da ćemo i pitanje aviona riješiti na odgovarajući način, bilo potpuno samostalno što bi bila najbolja opcija, bilo zajedno s nekim od partnera u NATO savezu", izjavio je Josipović u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu. Uz Josipovića su na Plesu bili ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić koje je s ustrojem i zadaćama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upoznao njegov zapovjednik, general bojnik Dražen Šćuri.

Predsjednik Republike potom je obišao Eskadrilu borbenih aviona i upoznao se s tijekom remonta zrakoplova Mig-21, a obišao je i dežurni borbeni dvojac HRZ i PZO-a u sustavu zaštite zračnog prostora. "Vidjeli ste - iako su materijalni resursi, zrakoplovi i helikopteri, nešto stariji, posebice zrakoplovi - da su dostatni i da Hrvatska može i izvršava sve one zadaće koje su potrebne - od Air policinga nadalje i do 2024. godine imamo zaštićen naš zračni prostor", rekao je Josipović nakon obilaska.

Sada, dodao je, slijedi donošenje odluke o tome hoće li Hrvatska zračni prostor nadzirati samostalno ili s partnerima. "Konačna odluka se odlagala upravo zato da se stekne najpogodniji trenutak za odluku s obzirom na proračunska sredstva i činjenicu da zrakoplovstvo zaista i košta", kazao je. Na pitanje o uzrocima pada MiG-a u Donjoj Lomnici nije htio govoriti, kazavši kako će rad povjerenstva koje istražuje nesreću biti vrlo brzo gotov. "Ja naravno pratim što se događa i redovito me izvješćuju, ali naravno ne možemo improvizirati sa zaključcima. 

Za tjedan dana će biti sjednica Vijeća za obranu i na toj sjednici će biti prezentirani prvi preliminarni rezultati", rekao je. Pričekajmo rezultate istrage i onda ćemo moći reći u kakvom su stanju zrakoplovi, da li je riječ o tehničkoj pogrešci, teoretski možda i o ljudskoj pogrešci, ili je riječ o nepredviđenom događaju, dodao je. "Sve opcije su otvorene i danas prejudicirati i odgovarati na ovakvo pitanje rekao bih bilo bi i neodgovorno", ustvrdio je.