c S
Dnevne novosti

Zajednička nominacija stečaka za UNESCO

26.08.2014 07:12 DUBROVNIK, 25. kolovoza 2014.(Hina), Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je u Dubrovniku na konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali i ministri kulture Albanije Mirela Kumbaro Furxhi i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, istaknula kako je predana zajednička nominacija stečaka za upis na UNESCO-vu listu Svjetske zaštićene baštine.
Skupština UNESCO-a održat će se ove godine Ohridu Također je rečena kako je u tijeku izrada nominacijskog dosijea za Dinarski krš, a u pripremi je i regionalna konferencija ministara kulture "Ljubljanski proces II" na temu "Rehabilitacija zajedničke baštine", koja će se u listopadu održati u Dubrovniku.

Ovaj skup okupit će 13 zemalja regije te resorne ministre Italije i Njemačke. Ministrica Zlatar Violić istaknula je kako se ne radi samo o razmjeni znanja već o realizaciji projekata. U Hrvatskoj je dovršen projekt Maškovića han, koji je krenuo iz tog okvira zajedničke regionalne suradnje, a to je obnova jednog turskog hana kod jezera Vrana iznad Pakoštana. Jednako tako je u realizaciji obnova palače Moise na otoku Cresu.

Ministar civilnih spolova BiH Nović rekao je kako je kultura nešto što nas može najviše povezati, možda i više od sporta, jer nema navijanja i sukoba. Albanska ministrica kulture Kumaro Furxhi kazala je kako je jezik glazbe, baleta i kulture jezik za sve prihvatljiv i razumljiv