c S
Dnevne novosti

Leko o referendumu: svaka inicijativa sukladna Ustavu je legitimna

28.08.2014 07:22 ZAGREB, 27. kolovoza 2014.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko prokomentirao je najavu udruge "U ime obitelji" o pokretanju referendumske inicijative za promjenu izbornog zakonodavstva izjavom da je svaki zahtjev građana koji je pripremljen sukladno ustavu i zakonima legitiman.
"Hrvatska je potvrdila svoj demokratski rejting i demokratski društveni poredak. Sve što građani pripremaju u skladu s Ustavom i zakonom je legitiman zahtjev", rekao je Leko odgovarajući na novinarsko pitanje o novoj referendumskoj inicijativi udruge "U ime obitelji".

Leko je na konferenciji za tisak uoči odlaska u službeni posjet Kini i Južnoj Koreji podsjetio da je u Sabor već stigla inicijativa nekoliko građanskih udruga za promjenu izbornog zakonodavstva. "Inicijativa građanskih udruga je već stigla u Sabor ... i već smo imali dva okrugla stola s dva radna saborska odbora.

Otvoren je prostor demokratskog dijaloga u Saboru i otvorena je mogućnost da se promijene zakoni, pa i izborni zakoni", rekao je Leko. "Smatram da je u hrvatskoj situaciji potrebno omogućiti građanima da značajnije utječu na to tko će ih predstavljati i tko će ih zastupati u političkim tijelima", zaključio je Leko.

Građanska inicijativa "U ime obitelji" najavila je da će od 21. rujna do 5. listopada prikupljati potpise za održavanje referenduma kojim bi se izmijenilo izborno zakonodavstvo u Hrvatskoj. Čelnica udruge Željka Markić rekla je kako je cilj inicijative omogućiti da saborski zastupnici postanu odgovorniji svojim biračima, te da svaki glas birača jednako vrijedi.