c S
Dnevne novosti

Pusić u Moldaviji o hrvatskim pregovaračkim iskustvima

02.09.2014 07:14 ZAGREB, 1. rujna 2014.(Hina), Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak je u Kišinjevu razgovarala s moldavskim premijerom Jurijem Leancom o hrvatskim iskustvima iz pristupnih pregovora s EU-om, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).
Pusić, koja zajedno s osmero kolega iz zemalja EU-a sudjeluje u ponedjeljak u Kišinjevu na sastanku Grupe prijatelja Moldavije, osnovane s ciljem podrške toj zemlji u europskim integracijama, govorila je o reformama koje je Hrvatska napravila, posebno u poglavlju pravosuđa. Hrvatska je bila prva zemlja koja je imala posebno poglavlje o pravosuđe u okviru kojeg su sastavljeni i dokumenti koji su postali platforma za kasnija proširenja. "Premijera Leancu zanimalo je kako je hrvatska provela reforme.

Naglasio je kako Moldova da su što češći posjeti europskih dužnosnika i suradnja s Europskom komisijom vrlo važni na moldavskom reformskom putu kako bi i građani postali svjesni važnosti europskih integracija", kazala je Pusić, dodavši da se "neke stvari ne mogu promijeniti preko noći". Hrvatska i Moldavija imaju potpisan ugovor o europskom partnerstvu.

Pusić i Leanca razgovarali su i o aktualnom stanju u Ukrajini, te o odnosu s Ruskom Federacijom, kao i utjecaju ruskih sankcija na moldovsko gospodarstvo. Rumunjski ministar vanjskih poslova Titus Corlatean, koji je predsjedao sastankom prijatelja Moldavije, istaknuo je kako EU podupire demokratizaciju i europski put te zemlje i implementaciju sporazuma o političkom i ekonomskom udruživanju s EU (AA/DCFTA ) koji je Moldavija potpisala na marginama Europskog vijeća krajem lipnja.

Dodao je također kako EU očekuje daljnje reforme te poštene i pravedne parlamentarne izbore koji će se održati u studenom ove godine. Uz Pusić, u Kišinjevu je i talijanska ministrica i nova visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini, te kolege iz Luksemburga, Latvije, Litve, Rumunjske, Poljske, Slovačke i Malte. Grupa prijatelja Moldavije, kao neformalna grupa koja pomaže Moldovi u europskom djelovanju, perspektivi i dijalogu, osnovana je na marginama Vijeća za vanjske poslove EU u siječnju 2010. na inicijativu Rumunjske i uz potporu Francuske.