c S
Dnevne novosti

Josipović vodi izaslanstvo RH na summitu NATO-a krajem tjedna

03.09.2014 07:18 ZAGREB, 2. rujna 2014.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović vodit će službeno izaslanstvo Republike Hrvatske na sastanku na vrhu predsjednika država i vlada članica Sjevernoatlantskog saveza u četvrtak i petak u Walesu, priopćeno je u utorak iz predsjednikovog ureda za informiranje.
Sastanak na vrhu, kojem će nazočiti državnici iz šezdesetak savezničkih i partnerskih zemalja NATO saveza, održava se u složenom međunarodnom trenutku, obilježenom krizama u Ukrajini i na južnim granicama Saveza, ističe se u priopćenju.

Sa summita se, po priopćenju, očekuje potvrda spremnosti jačanja kolektivne obrane Saveza te ulaganja u kapacitete koji će NATO-u jamčiti spremnost za suočavanje sa svim izazovima. U središtu pozornosti bit će, kako se očekuje, i potvrda transatlantskih veza Europe i Sjeverne Amerike te naglasak na važnosti dostizanja potrebne razine izdvajanja za obranu, koja mora biti pravedno raspoređena među saveznicima.

Summit se održava u trenutku kad NATO privodi kraju jednu od svojih najdužih operacija - ISAF u Afganistanu - i počinje novu fazu odnosa u sklopu operacije „Resolute Support“, navodi se.

Iako sastanak u Walesu nije summit proširenja, očekuju se odluke koje će utjecati na nastavak politike otvorenih vrata, kao i na jačanje suradnje s partnerima diljem svijeta, stoji na kraju priopćenja predsjednikova odjela za informiranje.