c S
Dnevne novosti

Sindikat Preporod protiv rezanja dodataka na plaće prosvjetara

03.09.2014 07:20 RIJEKA, 2. rujna 2014.(Hina), Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić usprotivio se mogućem rezanju dodataka na plaće prosvjetnih djelatnika ustvrdivši da se ukidanjem ili smanjenjem dodataka na plaće učitelja ne može spasiti državni proračun, ali se može dodatno obezvrijediti učiteljski i nastavnički posao.
Stipić je na konferenciji za novinare reagirao na nedavne izjave ministra financija Borisa Lalovca i brojne medijske priloge o velikom broju dodataka na plaće u javnom sektoru i ogromnim proračunskim izdacima za te dodatke, jer se na taj način, kako smatra, zapravo najavljuje smanjivanje plaća u javnom sektoru, a time i u prosvjeti.

U zadnje dvije godine pojedinim skupinama zaposlenih u osnovim i srednjim školama ukupna primanja smanjena su više od 20 posto pa više nema prostora za nova smanjenja, ustvrdio je Stipić. Dodatke na plaće dobija tek nekoliko tisuća učitelja i nastavnika, odnosno 10 do 15 posto od ukupnog broja, a ti dodaci neznatno utječu na masu za plaće, kaže Stipić.

Dodaci se odnose na otežani rad u malim, seoskim školama, za rad u mješovitim razredima, s učenicima iz više uzrasnih skupina, dobijaju ih učitelji koji rade u tri i više škola te dnevno putuju više od 100 kilometara, kao i za rad s djecom s teškoćama. Ukidanjem ili smanjenjem tih dodataka u potpunosti bi se izgubilo dodatno nagrađivanje svih poslova koji proizlaze iz specifičnosti odgojno-obrazovnog sustava, rekao je Stipić.

Zbog neujednačenih koeficijenata i dodataka na plaće velike su razlike među plaćama zaposlenih u školstvu i onih u zdravstvu, upozorio je Stipić te podsjetio Vladu na obećanje da će se za sličan rad i stručnu spremu u javnom sektoru dobijati slična plaća. Stipića u ovoj situaciji ipak ohrabruju izjave ministra obrazovanja Vedrana Mornara da je nemoguće pronaći prostor za uštede u proračunu njegova ministarstva.