c S
Dnevne novosti

EU priprema mjere za osiguranje opskrbe plinom

05.09.2014 07:10 LONDON , 4. rujna 2014.(Hina/Reuters), Europska unija priprema mjere za osiguranje opskrbe plinom ove zime ako Rusija prekine izvoz zbog krize u Ukrajini, pokazuje nacrt dokumenta koji je Reuters dobio na uvid.
Mjere bi mogle uključivati korištenje postojećih ovlasti da nametne zabranu tvrtkama da preprodaju pošiljke ukapljenog plina (LNG) izvan Europe, zatim povećanje zaliha plina i zabranu njegova korištenja u industriji.

Nacrt dokumenta, koji potvrđuje informacije jednog izvora iz Europske komisije, navodi da bi EU mogao poduzeti izvanredne mjere kako bi osigurao bolje koordinirano korištenje postrojenja za pretvaranje LNG-a u prirodni plin kao i kapaciteta za skladištenje plina. To bi se moglo učiniti "ako normalno funkcioniranje tržišta ne bi omogućivalo optimalno korištenje tih kapaciteta", kaže se u dokumentu.

Dokument predlaže i nekoliko dugoročnih mjera za razvoj novih izvora nafte i plina i smanjenje ovisnosti EU-a o fosilnim gorivima razvojem obnovljive energije i povećanjem energetske učinkovitosti. Plan uključuje razvoj domaćih rezervi plina i nafte iz škriljevca te ulaganje u uvoz plina iz središnje Azije i Mediterana.

Previđa se i uvoz LNG-a iz Sjeverne Amerike, Afrike i Bliskog istoka, kao i iskorištavanje plina iz nedavno otkrivenih nalazišta kod Cipra, Izraela i Crnog mora. Države članice plan će razmotriti ovaj mjesec, a bit će predstavljen na summitu EU-a u listopadu.