c S
Dnevne novosti

Ministarstvo uputilo u javnu raspravu Uredbu o komunalnom otpadu

05.09.2014 07:20 ZAGREB, 4. rujna 2014.(Hina), Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uputilo je u javnu raspravu, koja će trajati do 1. listopada, prijedlog Uredbe o komunalnom otpadu, koja lokalnim samoupravama daje smjernice kako organizirati odvojeno sakupljanje otpada i naplaćivati ga po volumenu.

U Ministarstvu očekuju da bi uredbu Vlada trebala usvojiti najkasnije do sredine studenoga, nakon čega više neće biti opravdanja da se u bilo kojem gradu ili općini ne krene u odvojeno sakupljanje otpada i naplaćivanje po količini umjesto po kvadraturi stambenog ili poslovnog prostora. U nekim gradovima prikupljanje otpada je već krenulo, a isto je najavljivao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, no kako se to još uvijek nije dogodilo Bandić je opravdanje našao u sporosti Ministarstva, tvrdeći da će Zagreb s odvajanjem otpada početi čim bude donesena uredba.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je Hini kako u Zagrebu poduzimaju sve da bi 1. siječnja krenuli s odvojenim sakupljanjem otpada. Već sam rekao kako je bilo nerealno očekivati da će Zagreb krenuti sa 1. srpnjem, podsjetio je Kosor dodavši kako je Ministarstvo trebalo uredbu o komunalnom otpadu donijeti još prije godinu dana. "Zakon o održivom gospodarenju otpadom usvojen je u srpnju prošle godine nakon čega su odmah trebali donijeti podzakonske akte. Ovako ćemo potrebnu uredbu dobiti tek godinu i četiri mjeseca nakon donošenja zakona, negdje u studenom", rekao je Kosor.

Najavio je da će na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine zakazane za 25. rujna biti usvajanje Plana gospodarenja otpadom, a u završnoj fazi je javni natječaj za nabavu spremnika u vrijednosti 60 milijuna kuna. "Očekujem da ćemo u rujnu usvojiti Plan gospodarenja otpadom, da će do 1. siječnja završiti natječaj za nabavu spremnika, te da će Zagrebački holding od Nove godine biti spreman na odvoz i naplaćivanje otpada prema količini, a ne više prema kvadraturi", poručio je Kosor.

Ministarstvo je prijedlog Uredbe o komunalnom otpadu objavilo na svojim internetskim stranicama, a javnost se može uključiti u raspravu najkasnije do 1. listopada na e-mail adresu okolis.otpad@mzoip.hr ili redovnom poštom na adresu Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.