c S
Dnevne novosti

EurActiv: Mimica povjerenik za regionalnu politiku?

05.09.2014 07:12 ZAGREB, 4. rujna 2014.(Hina), Hrvatski predstavnik u novoj Europskoj komisiji Jeana-Claude Junckera Neven Mimica dobit će važan resor regionalne politike, objavio je portal EurActiv pozivajući se na interni dokument iz Komisije.
Objavljeni dokument, koji sadrži imena svih povjerenika i njihovih resora, pripremile su Junckerove službe i nosi datum 2. rujna, te EurActiv napominje da se radi o verziji koja nije konačna i podložna je promjenama. Mimica, koji je u Barrosovoj komisiji bio povjerenik za prava potrošača, sada bi dobio važniji resor regionalne politike.

Dosadašnji povjerenik za regionalnu politiku Austrijanac Johannes Hahn postat će povjerenik za susjedstvo, u što bi mogla biti uključena i politika proširenja, koja u Junckerovoj komisiji ostaje bez posebnog resora. Komisija bi po tom dokumentu imala šestero potpredsjednika, Poljakinju Elzbietu Bienkowsku, Estonca Andrusa Ansipa, Latvijca Valdisa Domborvkisa, Slovenku Alenku Bratušek, Nizozemca Fransa Timmermansa i Talijanku Federicu Mogherini, visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Juncker je riješio i problem s manjkom žena u Komisiji i imat će ih devet, kao i Jose Manuel Barroso, tvrdi EurActiv. Sastav Komisije bit će politički uravnotežen. Europskim pučanima (EPP) pripast će 12 mjesta, socijalisti će dobiti osam, a liberali pet.

Od važnijih resora, po EurActivu, ono za tržišno natjecanje pripast će Francuzu Pierreu Moscoviciju, za energiju Britancu Jonathanu Hillu, za ekonomska i financijska pitanja Fincu Jyrkiju Katainenu, za proračun Poljakinji Elzbieti Bienkowskoj, a za trgovinu Nijemcu Guentehru Oettingeru. Juncker je 2. rujna počeo konzultacije s kandidatima koje su zemlje članice nominirale u Komisiju i svoju bi konačnu podjelu resora trebao objaviti početkom idućeg tjedna.