c S
Dnevne novosti

Grčić na kohezijskom forumu u Bruxellesu

08.09.2014 07:20 ZAGREB, 7. rujna 2014.(Hina), Potpredsjednik vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić sudjeluje u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu na šestom kohezijskom forumu, najavilo je ministarstvo regionalnog razvoja.

U središtu pozornosti sudionika foruma bit će ulaganje u trajni rast i radna mjesta te pitanja razvoja i dobrog upravljanja u europskim regijama i gradovima, stoji u najavi skupa. Za vrijeme foruma, Grčić će se sastati s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom.

Kohezijska politika trenutačno je glavni investicijski instrument EU-a s pomoću kojega se žele smanjiti gospodarske i socijalne nejednakosti među europskim regijama, potaknuti njihova konkurentnost te postići širi ciljevi strategije Europa 2020. Hrvatski nacionalni ciljevi do 2020. godine usmjereni su, prije svega, na povećanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih nejednakosti i siromaštva te jačanje ljudskih resursa.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU podsjeća da je Hrvatska pripremila dva operativna programa za provedbu kohezijske politike u razdoblju 2014.-2020. Kroz operativni program "Konkurentnost i kohezija" predviđeno je ulaganje u rast i razvoj 6,881 milijardu eura, dok je operativnom programu "Učinkoviti ljudski potencijali" namijenjeno 1,582 milijarde eura.