c S
Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

08.09.2014 07:16 BRUXELLES, 7. rujna 2014.(Hina), Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ovaj će tjedan objaviti raspodjelu resora među povjerenicima čiji je popis objavio krajem prošlog tjedna, a Opća uprava za regionalnu politiku organizira konferenciju o kohezijskoj politici.
Juncker bi u utorak ili srijedu trebao objaviti koje će resori dobiti predloženi povjerenici. U 28-članoj Komisiji sada su samo dva mjesta poznata - ono predsjednika Junckera i mjesto visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku na koju je imenovana Federica Mogherini. Tko će od preostalih 26 članova Komisija obnašati koju dužnost predmet je brojnih nagađanja posljednjih dana u Bruxellesu, objavljivane su razne tablice s raspodjelom resora, ali je nemoguće utvrditi njihovu pouzdanost.

U Junckerovu okruženju ističu da ništa nije definitivno dok se ne objavi službeni popis i kažu da je njegova ekipa do sada izradila 50-ak nacrta o tome kako će izgledati buduća Komisija. Nakon što Juncker objavi raspodjelu resora, svi povjerenici moraju proći saslušanje u nadležnim odborima. Saslušanja su predviđena u razdoblju od 22. do 30. rujna, a u slučaju poteškoća s pojedinim kandidatima, moguć je drugi krug saslušanja od 13. do 15. listopada. Europski parlament bi o cijeloj Komisiji trebao glasovati na plenarnoj sjednici od 20. do 23. listopada.

U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu se održava konferencija na visokoj razini o kohezijskoj politici EU-a. Tema je investicije u zapošljavanje i rast; promicanje rasta i dobrog upravljanja. Konferenciju će otvoriti povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. Forum se održava u trenutku kada se zaključuju zadnji partnerski sporazumi operativni programi, ključni dokumenti za korištenja europskih fondova. Povjerenik Hahn će u ponedjeljak bilateralno razgovorati s potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem.

Komisija će u četvrtak objaviti godišnja izvješća o stanju industrijske konkuretnosti država članica i EU-a kao cjeline. U petak se sastaju ministri financija zemalja članica euro-zone na kojem će biti riječi o ekonomskoj situaciji u zemljama koje dijele zajedničku valutu i o posljednjem posjetu "trojke" Grčkoj. U Europskom parlamentu, Odbor za vanjsku politiku raspravljat će i glasovati o planu da se ubrza ratifikacija sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, a o stanju u toj zemlji raspravljat će u pododboru za obranu i sigurnost.