c S
Dnevne novosti

Josipović: proizvodnja hrane oslonac hrvatske gospodarske politike

08.09.2014 07:18 BJELOVAR, 6. rujna 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je 22. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, a u izjavi novinarima istaknuo je kako domaća proizvodnja hrane treba biti oslonac hrvatske gospodarske politike.
Josipović je sajam obišao u pratnji bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, razgovarao je s upravom sajma, posjetio izložbene prostore te se susreo s nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođačima hrane, poljoprivrednih strojeva i predstavnicima tvrtki prerađivačke industrije. "Impresivna brojka izlagača iz zemlje i inozemstva govori o uspjehu sajma, a štandovi koje sam obišao potvrđuju kvalitetu domaćeg proizvoda. Dokaz je to da domaća proizvodnja hrane treba biti oslonac hrvatske gospodarske politike", rekao Josipović.

Napomenuo je kako zna koji su problemi hrvatske poljoprivrede, dodavši kako to zna i država. "Ono što je vrlo važno je da se prilagodimo novoj situaciji kao članica Europske unije, gdje se glavnina novca usmjerava prema poljoprivredi. Treba raditi dobre projekte oslonjene na tradiciji i znanstvenim metodama. Primjeri mladih ljudi koji su posegnuli za znanjima i znanstvenim dostignućima iz agronomije i stočarstva pokazuju da je to pravi put", kazao je Josipović. Istaknuo je kako Hrvatska po svom položaju i kvaliteti zemlje ima predispozicije ne samo da hrani samu sebe, nego i da izvozi.

Mislim da se naši proizvođači više trebaju okrenuti voću i povrću, a racionalizirati proizvodnju pšenice i kukuruza jer tržište govorio da potrebe danas drugačije nego prije desetak godina, dodao je. Na jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, koji se zatvara sutra predstavljaju se najznačajniji poslovni subjekti u poljoprivredi, obrtništvu, gospodarstvu, lovu, ribolovu, ekologiji i ruralnom turizmu. Na ovogodišnjem 22. sajmu sudjeluje više od 500 izlagača iz 17 hrvatskih županija i 17 stranih zemalja.