c S
Dnevne novosti

Zmajlović: nema razvoja bez jakih općina i gradova

09.09.2014 07:22 GORNJA RIJEKA, 8. rujna 2014.(Hina), Činjenica je da u Hrvatskoj nema razvoja ako nemamo jake općine, gradove i lokalnu samoupravu koja može provoditi projekte, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u naselju Pofuki, na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća uz Dan općine i blagdan Male Gospe, zaštitnice općine Gornja Rijeka.

Treba ulagati u razvoj, ne bilo kakav, nego održivi razvoj da ipak sačuvamo i prirodu i resurse kojima obilujemo u Hrvatskoj. Kroz takve projekte, kroz angažman svih nas u Hrvatskoj koji smo zaduženi za to, bez toga neće biti napretka, dodao je Zmajlović. Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica za četiri županije sjeverozapadne Hrvatske treba biti otvoren do 2018. kao mala tvornica u kojoj se obrađuje otpad, a općine i gradovi moraju biti motivirani da što manje otpada predaju buduem Centru na obradu, jer će to morati platiti, kazao je Zmajlović.

Dodao da do kraja godine očekuje prijavu toga projekta u ministarstvu i EU, a do kraja sljedeće godine treba provesti natječaj i započeti radove na gradnji Piškornice na području općine Koprivnički Ivanec u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Proračun Općine Gornja Rijeka je za 2014. godinu čine izvorni prihodi od milijun 152.000 kuna. Samo sredstvima Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za programe obnovljivih izvora energije i povećanje energetske učinkovitosti u iznosu od skoro milijun 400.000 kuna premašili su svoje ovogodišnje izvorne prihode. "Mi potičemo načelnike i gradonačelnike da pruže dodanu vrijednost svojim građanima po pitanju razvrstavanja komunalnog otpada, jer u Hrvatskoj konačno moramo početi gospodariti resursima, a ne samo otpadom i gledati kako ćemo zakopati određene količine otpada", kazao je ministar.

Oko pojedinih komunalnih poslova se treba dogovarati da budu efikasniji i povoljniji za građane na tom prostoru. Ta inicijativa postoji u 11 općina udruženih u LAG Prizag i u promišljanju kako da osiguraju investicije i pojedine projekte koji će dati bolju kvalitetu života na tom području, kazao je Zmajlović.