c S
Dnevne novosti

Plenković: EU ima veliku obvezu prema Ukrajini

10.09.2014 07:12 BRUXELLES, 9. rujna 2014.(Hina), Zastupnik Europskog parlamenta Andrej Plenković (HDZ), koji je u ponedjeljak izabran za predsjednika Izaslanstva EP-a za Ukrajinu, najavio je u utorak da će već ovoga tjedna boraviti u Kijevu gdje će razgovarati o stanju u toj zemlji te rekao kako Europska unija ima veliku obvezu prema Ukrajini.
"Već krajem ovoga tjedna u ovom novom svojstvu sudjelovat ću na jednoj međunarodnoj konferenciji o Ukrajini, globalnim odnosima i situaciji u Europi u ovom trenutku, gdje ću imati niz kontakata s ukrajinskim političarima i zastupnicima u Vrhovnoj radi, ukrajinskom parlamentu", rekao je Hini Plenković.

Plenković će najavio da će početkom sljedećeg mjeseca Izaslanstvo za odnose s Ukrajinom organizrati prvi radni sastanak na koji će biti pozvani predstavnici Europske službe za vanjske odnose i ukrajinske diplomacije. "U toj razmjeni mišljenja oni će nas izvijestiti o trenutačnoj situaciji i to samo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora u Ukrajini, koji će se održati 26. listopada", rekao je Plenković.

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta dao je u ponedjeljak zeleno svjetlo za ubrzanu ratifikaciju sporazuma o pridruživanju EU-Ukrajina. Plenković dodaje da su trenutačno pred Europskim parlamentom dva neposredna cilja kada je riječ o odnosima s Ukrajinom. Prvi je ratificirati sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Srassbourgu sporazum o pridruženom članstvu EU-Ukrajina, a drugi je pripremiti se za promatranje parlamentarnih izbora u Ukrajini.

Plenković ističe da je upravo sporazum o pridruživanju bio detonatorom promjena u Ukrajini i događaja na Majdanu, koji su bili "krik ukrajinskog naroda za demokratizacijom i preuzimanjem europskih standarda". "Stoga je i politička, gospodarska i financijska obveza EU-a prema Ukrajini iznimno velika.

To je jedna od najvećih i najmnogoljudnijih zemalja, koja se nalazi na geopolitičkom prostoru gdje se lome odnosi Rusije i EU-a. To nažalost vidimo i po prisutnosti ruskih postrojbi na ukrajinskom teritoriju i po nelegalnoj i nelegitimnoj aneksiji Krima.

Mi smo jučer naglasili da nikada nećemo prihvatiti tu aneksiju i želimo da se poštuje teritorijalna cjelovitost te zemlje", kaže Plenković. Na upit što EU može učiniti kako bi natjerala Rusiju na promjenu ponašanja, Plenković kaže da su pred Unijom dva puta.

"Jedan je nastavak sankcija, što će imati efekta na rusko gospodarstvo, a drugi je ostavljanje otvorenim političkom prostora za dijalog jer se na kraju i ukrajinska kriza mora riješiti za stolom. Preko tri tisuće ljudi je do sada izgubilo živote, što je iznimno dramatično. Rat se vodi na europskom teritoriju i u tom smislu velika je odgovornost EU-a i EP-a", kaže Plenković.