c S
Dnevne novosti

Tužitelj Jallow: Od 2015. MICT preuzima ovlasti ICTY-a

10.09.2014 07:18 SARAJEVO, 9. rujna 2014.Hina, Glavni tužitelj Mehanizma Ujedinjenih naroda za međunarodne kaznene sudove (MICT) Hassan Jallow i glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović potpisali su u utorak u Sarajevu memorandum o razumijevanju kojim su službeno označili početak konkretne suradnje bitne za nastavak procesuiranja predmeta ratnih zločina.
"Ovim memorandumom postavljamo okvir za suradnju između MICT-a i Tužiteljstva BiH", kazao je nakon potpisivanja tužitelj Jallow dodajući kako je mehanizam koji je sljednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) spreman pružiti svaku vrstu potpore pravosudnim tijelima u BiH u procesuiranju slučajeva ratnih zločina.

Glavni bosanskohercegovački tužitelj Salihović je istaknuo kako je memorandum o suradnji s MICT-om, uz postojeće protokole o suradnji sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, jamstvo da će se odlučno nastaviti s progonom počinitelja ratnih zločina."Naša je zajednička poruka je da ratni zločinci u regiji neće imati mjesto za skrivanje", kazao je Salihović.

Jallow, koji je od 2003. godine bio tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu, za tužitelja MICT-a imenovan je u ožujku 2012. godine i od početka tjedna nalazi se u prvom službenom posjetu državama nastalim na području bivše Jugoslavije. Jallow će se u sadašnjoj ulozi baviti predmetima koji ostanu nedovršeni nakon što Međunarodni kazneni sud za Ruandu i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) okončaju svoj rad.

"Očekujemo da ćemo od iduće godine preuzeti nadležnost nad žalbenim postupcima u predmetima koji su sada u prvostupanjskoj fazi, što se odnosi i na slučajeve Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Sešelja", kazao je Jallow. Tužiteljstvo MICT, kako je najavio, također će pružati potporu kaznenom progonu osumnjičenih za ratne zločine na nacionalnoj razini i nadzirati procesuiranje slučajeva što ih je ICTY prepustio sudovima u regiji.

Tijekom boravka u BiH Jallow će posjetiti i Srebrenicu te Bradinu i Grabovicu, neka od stratišta na kojima su tijekom proteklog rata u BiH počinjeni zločini nad Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.U petak bi Jallow trebao doputovati u Zagreb kako bi o početku rada MICT izvijestio predstavnike hrvatske vlade i pravosudnih tijela.