c S
Dnevne novosti

DORH i MMKS potpisali memorandum o progonu prekršitelja humanitarnog prava

15.09.2014 07:24 ZAGREB, 12. rujna 2014.(Hina), Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan i tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) Hassan Bubacar Jallow potpisali su Memorandum o suglasnosti s ciljem učinkovitijeg progona osoba koje su na području bivše Jugoslavije od 1991. teško kršile međunarodno humanitarno pravo.

DORH je izvijestio da će, s obzirom na strategiju okončanja rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, progon kršitelja prava nastaviti provoditi domaća tijela.

DORH navodi da će se s podacima, dokazima i drugim materijalom koje mu dostavi Tužiteljstvo MMKS-a ili mu omogući pristup putem Sustava za elektronsko objelodanjivanje, postupati kao s povjerljivim informacijama pa će poduzimati sve potrebne mjere za sigurnost i zaštitu svjedoka, te povjerljivost podataka, dokaza i drugih materijala dostavljenih u skladu s Memorandumom.

Vijeće sigurnosti UN-a osnovalo je MMKS koji nastavlja materijalnu, teritorijalnu, vremensku i personalnu važnost Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.