c S
Dnevne novosti

Pariz: Protiv IS-a "svim sredstvima", uključujući i vojna

16.09.2014 07:10 PARIZ, 15. rujna 2014.(Hina/AFP), Međunarodna zajednica, okupljena na konferenciji o sigurnosti u Iraku, obećala je pomoć Bagdadu u borbi protiv džihadista Islamske države (IS) "svim potrebnim sredstvima", uključujući i vojna, prenosi u ponedjeljak AFP.
"Sudionici konferencije u Parizu su potvrdili da Islamska država predstavlja prijetnju cijeloj međunarodnoj zajednici", piše u završnoj izjavi sastanka. "Naglasili su da je potrebno hitno otjerati pripadnike IS-u iz osvojenih područja u Iraku.

Suglasili su se da će, u tom cilju, svim potrebnim sredstvima poduprijeti novu iračku vladu u borbi protiv džihadista, uključujući i primjerenu vojnu pomoć koja odgovara potrebama iračkih vlasti", dodaje se u dokumentu. Ta će se pomoć, ističe se u završnoj izjavi, "pružati u skladu s međunarodnim pravom i uz zaštitu civilnog stanovništva".

Oko 40 zemalja, javlja dpa, pristalo je na neki način sudjelovati u kampanji "slabljenja i konačnog uništenja" IS-a, koju predvodi SAD. Na otvaranju konferencije, francuski predsjednik Francois Hollande je poručio da u se borbi protiv sunitskih ekstremistra "ne smije gubiti vrijeme", istaknuvši da je "borba Iraka protiv terorizma i naša borba".

Američki državni tajnik John Kerry prošli je tjedan proveo na Bliskom istoku pokušavajući pridobiti potporu za novu vojnu koaliciju, 11 godina nakon početka posljednjeg rata predvođenog SAD-om u Iraku. Deset arapskih zemalja, uključujući i Saudijsku Arabiju, pridružit će se toj koaliciji, ali većina nudi tek simbolični angažman.