c S
Dnevne novosti

Odgođen za listopad predviđen summit EU-a o zapošljavanju

18.09.2014 07:08 BRUXELLES, 17. rujna 2014.(Hina), Summit EU-a posvećen zapošljavanju koji se 6. listopada trebao održati u Italiji, odgođen je do daljnjega, doznaje se u srijedu od talijanskog predsjedništva EU-a.
Na zadnjem summitu 28 čelnika zemalja članica održanom 30. kolovoza bilo je dogovoreno da se ponovno nađu 6. listopada u Italiji kako bi se posvetili gorućem pitanju nezaposlenosti, posebice mladih.

Prema diplomatskim izvorima, dogovoreni izvanredni summit je sada odgođen zbog "zgusnutog kalendara", ali bi se trebao svakako održati do kraja talijanskog predsjedništva, to jest do kraja ove godine.

Sljedeći redoviti summit europskih čelnika održat će se 23. listopada, a odmah nakon njega uslijedit će sastanak čelnika zemalja koje su u eurozoni. Moguće da je se izvanredni summit održi nakon što nova Komisija na čelu s Jean-Claudom Junckerom preuzme dužnost, što je predviđeno 1. studenoga.

Taj bi se summit najvjerojatnije trebao održati krajem studenoga ili početkom prosinca. Juncker bi tada mogao predstaviti svoj investicijski program, koji je najavio još u srpnju, a koji je težak 300 milijardi eura.

Juncker je pred zastupnicima Europskog parlamenta tada najavio program od 300 milijardi eura u sljedeće tri godine kako bi se potaknuo rast i smanjila nezaposlenost.