c S
Dnevne novosti

Pusić: resor međunarodne suradnje bio je naš prvi izbor

18.09.2014 07:22 ZAGREB, 17. rujna 2014.(Hina), Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potvrdila je da je hrvatskom kandidatu za europskog povjerenika Nevenu Minici namijenjen resor međunarodne suradnje i razvoja, no odbila je medijska tumačenja da je riječ o neatraktivnom resoru poručivši da je taj resor Vladi bio "prvi izbor".
"Taj resor bio je naš prvi izbor jer u proračunu od 2014. do 2020. ima 72 milijarde eura, što je ugrubo 4,5 proračuna Hrvatske", rekla je Pusić u Saboru odgovarajući na zastupničko pitanje Gorana Beusa Richembergha. Objasnila je da taj resor upravlja novcem namijenjenim razvojnim projektima u nečlanicama EU, za koji se mogu kandidirati i zemlje kandidati za članstvo. Naglasila je da će Mimica na tom položaju surađivati s nizom povjerenika te zaključila da "moramo biti neobično zahvalni što smo dobili povjerenika u resoru koji će u sedam godina raspolagati sa 72 milijarde eura".

Antu Babića (HDZ) zanimalo je hoće li se iz uporabe povući udžbenik koji kao primjere dobre prakse navodi bivšu sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel i bivšega vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, protiv kojih se vode kazneni postupci. Podsjetio je da su ove godine izmijenjeni udžbenici, iako su po zakonu trebali biti u uporabi najmanje četiri godine. Ministar obrazovanja Vedran Mornar odgovorio je da ne namjerava povlačiti neažurirane udžbenike, kako ne bi stvorio dodatne troškove učenicima.

Kazao je kako "polazi od pretpostavke da je prethodni ministar svoje odluke donosio nakon promišljanja i odgovorno" pa bi naknadna analiza tih odluka bila bespredmetna. "Odluka je donesena i svako povlačenje te odluke značilo bi za društvo velike financijske troškove radi tužbi izdavača", rekao je Mornar. Suglasan je da tim podacima nije mjesto u udžbenicima, ali nije sklon zbog toga učenike izlagati dodatnim troškovima, a nastavnik uvijek ima slobodu preskočiti dio udžbenika. Nezadovoljan odgovorom, Babić je ustvrdio da su tiskanje i kupnja novih udžbenika osiromašili hrvatske građane za pola milijarde kuna.

Upozorio je kako je cijena udžbenika za roditelje varirala od nule do 100-postotnog iznosa u nekim jedinicama lokalne samouprave, što, smatra, dovodi u pitanje dostupnost obrazovanja pod jednakim uvjetima. Ministru je sugerirao da u proračunu za iduću godinu pokuša osigurati novac za subvencioniranje udžbenika u cijeloj zemlji.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić odbacila je tvrdnje Jasena Mesića (HDZ) da povlačenje sredstava iz EU fondova nije uspješno, dok je stanje u kulturnim institucijama izuzetno loše. "Što se tiče europskih fondova i sufinanciranja hrvatskih projekata, u prvih šest mjeseci povučeno je više od 600 tisuća eura na ime proračunskih korisnika", rekla je Zlatar Violić napomenuvši da u procesu apliciranja za fondove zaostaju veliki gradovi.

Poručila je kako se ne da impresionirati medijskim prikazima stanja u institucijama. "Dobro znate da su kulturne institucije i kultura u cjelini uvijek mjesta konflikta, različitih interesa i to je dobro", rekla je ministrica. Podsjetila je kako je od četiri nacionalna kazališta u tri gotovo ili je pri kraju imenovanje intendanata. Mesić je upozorio na porast troškova reprezentacije u Ministarstvu, na zapošljavanje po stranačkim preferencijama, na činjenicu da je na sudu "pao" Zakon o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika i drugih nepokretnih kulturnih dobara u okolici Dubrovnika, te ustvrdio da u tri godine iz Ministarstva praktično nije predložen ni jedan novi zakon, niti je donijeta medijska strategija.