c S
Dnevne novosti

Unija pomaže Hrvatskoj u suzbijanju kibernetičkog kriminala

18.09.2014 07:10 ZAGREB, 17. rujna 2014.(Hina), Hrvatska policija će se, u suradnji s kolegama iz Austrije i Španjolske, usavršavati u suzbijanju kibernetičkog kriminala, a Europska unija za to je izdvojila čak 700 tisuća eura, doznaje se u MUP-u.
"Kroz uspostavu dugoročnog programa obuke i uvođenje novih kurikuluma cilj je osnažiti kapacitete MUP-a za učinkovitu borbu protiv kibernetičkog kriminala, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u skladu s politikama i strategijama EU", ističu u MUP-u nakon što je projekt financiran u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA predstavljen u Ravnateljstvu policije.

Projekt bi, između ostalog, trebao rezultirati jačanjem aktivnosti Centra za forenzičke znanosti MUP-a kroz provedbu dugoročnog programa obuke, izraditi preporuke s ciljem poboljšanja sustava za borbu protiv kibernetičkog kriminala te predložiti novi organizacijski model Uprave kriminalističke policije i policijskih uprava u regijama. U MUP-u ističu da su sve te aktivnosti od velike važnosti jer kibernetički kriminal predstavlja rastuću prijetnju za sigurnost i interese hrvatskih građana.

Europski centar za kibernetički kriminal osnovan je prošle godine kada je donesena i prva strategija o kibernetičkoj sigurnosti i Direktiva o napadima na informacijske sustave. Na obilježavanju prve godine centra povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström kazala je da se kriminalno ponašanje brzo mijenja iskorištavajući razvoj tehnologija i rupe u zakonu. "Kriminalci će i ubuduće biti kreativni i primjenjivati sofisticirane napade da zarade više novca, a mi moramo držati korak s njima", naglasila je povjerenica.

Voditelj centra Troels Örting tada je kazao da je nakon godine rada zadovoljan postignutim, ali i zabrinut zbog pojave sve složenijih oblika zlonamjernih programa zajedno s tehnološki naprednijim kibernetičkim prijevarama i takozvanom 'seksualnom iznudom' maloljetnika.